Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 sep 2011 - Anul XVI, nr. 231 (4829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

OMV Petrom vrea să majoreze cu 6% preţul gazelor livrate clienţilor; decizia nu va afecta populaţia

Vineri, 30 Septembrie 2011 (16:23:51)

OMV Petrom (SNP) vrea să majoreze cu circa 6% preţul gazelor din producţia internă furnizate clienţilor, de la 495 lei la 525 lei pe 1.000 metri cubi, ceea ce ar avea un impact de sub 1% în tarifele plătite de consumatorii industriali şi nu va afecta populaţia, a anunţat compania.

"O potenţială creştere de circa 6% ar putea genera o creştere de sub 1% a preţului pentru consumatorii industriali, calculat pentru o cotă a importului de 30%", se arată într-o declaraţie de presă a OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV.

Compania arată că majorarea preţului de vânzare respectă atât legislaţia românească în vigoare, cât şi angajamentul Guvernului faţă de FMI şi Comisia Europeană de liberalizare a pieţei de gaze printr-o creştere graduală a tarifelor.

OMV Petrom precizează că preţul gazelor din producţia internă nu a mai fost modificat din luna februarie 2008, "nici măcar pentru a compensa inflaţia cumulată".

"Preţul gazelor pentru populaţie nu se va modifica, conform Ordonanţei 53 din 16 iunie 2011 pentru instituirea unor măsuri în domeniul gazelor naturale. În condiţiile aplicării acestei creşteri de 6%, preţul pentru gazele din producţia internă ar reprezenta numai circa 30% din preţul gazelor de import", se spune în declaraţia de presă.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat că preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creşte la 1 octombrie cu 8%, iar cel plătit de populaţie şi producătorii de energie termică rămâne la nivelul actual.

Modificarea a fost motivată de ANRE prin creşterea preţului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna iulie, la 495 dolari în prezent, dar şi creşterea consumului total de gaze naturale în lunile octombrie - decembrie faţă de perioada iulie-septembrie, ceea ce implică asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de înmagazinare subternă.

"Situaţia pieţei româneşti de gaze este în contradicţie cu prevederile UE, iar producătorii din România sunt discriminaţi faţă de producătorii internaţionali. Practici precum «coşul de gaze» distorsionează piaţa şi facilitează preţuri ridicate pentru gazele de import. O piaţa liberalizată ar atrage investiţii în acest sector, ar stimula producţia de gaze în România, ar asigura contribuţii mai mari la bugetul de stat şi ar stimula eficienţa energetică", potrivit responsabilului din OMV Petrom cu activitatea de gaze şi energie, Hilmar Kroat-Reder, citat în declaraţia de presă a companiei.

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut în iulie cu aproape 10%.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, respectiv iunie-iulie şi trimestrul IV al acestui an, fără să fie specificate procentajele de majorare în scrisoarea de intenţie.

Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Populaţia nu va fi afectată direct de creşterea preţurilor gazelor livrate consumatorilor industriali, întrucât Guvernul şi ANRE au decis, în luna iunie, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, consumatorii casnici să primească mai multe gaze din producţia internă, mai ieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să nu crească. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului OMV Petrom vrea să majoreze cu 6% preţul gazelor livrate clienţilor; decizia nu va afecta populaţia.
 Vizualizări articol: 943 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OMV Petrom vrea să majoreze cu 6% preţul gazelor livrate clienţilor; decizia nu va afecta populaţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei