Contractul colectiv de muncă, încheiat între Nokia România şi sindicatele Liber Nokia şi Nokia Metal pentru perioada 2011-2014 a fost înregistrat cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod al muncii, ale cărui prevederi nu se aplică retroactiv, precizează, vineri, MMFPS.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) face unele precizări referitoare la declaraţiile liderilor sindicali privind situaţia lucrătorilor de la Jucu, care au explicat joi că "în acest moment, noi, sindícatele nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi să cerem tuturor cetăţenilor români să nu mai cumpere produse Nokia. Nouă însă, în acest moment, legislaţia nu ne mai permite să facem nimic, este un mare faliment al unor politici de ocupare".
Astfel, MMFPS menţionează că la nivelul societăţii SC Nokia România SRL este în vigoare un contract colectiv de muncă, încheiat între companie şi Sindicatul Liber Nokia, Sindicatul Nokia Metal pentru perioada 2011-2014, înregistrat la ITM Cluj în 1 februarie 2011.
"Prin urmare, contractul colectiv de muncă a fost încheiat şi înregistrat cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii. Prevederile noului Cod al Muncii nu se aplică retroactiv", se arată în comunicatul remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Ministerul Muncii atrage atenţia că toate măsurile de protecţie a salariaţilor puteau fi prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, în conformitate cu prevederile Legii nr 130/1996, republicată, prin acordul părţilor şi fără implicarea Ministerului Muncii.
De asemenea, ministerul arată că nu au fost modificări ale Codului muncii în privinţa concedierilor colective.
"Au rămas nemodificate: condiţiile şi termenele în care se pot efectua concedieri colective, obligaţia angajatorului de a iniţia negocieri cu sindicatul pentru a conveni asupra metodelor de evitare a concedierilor colective, reducerea numărului de salariaţi care vor fi concediaţi, atenuarea consecinţelor concedierii. În plus, sunt menţinute prevederile care obligau angajatorul să notifice concedierile colective la Inspectoratul Teritorial de Munca şi la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă în vederea identificării unor soluţii pentru recalificare", se mai arată în comunicat.
MMFPS susţine că toate modificările aduse Codului muncii sunt în concordanţă cu practica europeană şi reglementările directivelor europene, noul Cod asigurând cadrul legislativ necesar dezvoltării mediului de afaceri, concomitent cu protecţia salariaţilor.
Preşedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate faţă de angajaţi, toată sarcina fiind în grija statului român.
Hossu a explicat că închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că legislaţia românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin şomaj.
"Când Nokia a plecat de la nemţi a dat salarii compensatorii câţiva ani de zile. la noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului", a spus Hossu.
Liderul Cartel Alfa a explicat că sindicatele nu pot face nimic în acest caz pentru că legislaţia nu le mai permite să protesteze în niciun fel. "Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi să cerem tuturor cetăţenilor români să nu mai cumpere produse Nokia. Nouă însă, în acest moment, legislaţia nu ne mai permite să facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a subliniat Hossu.
Liderul Cartel Alfa a menţionat că, cu toate că există un contract colectiv de muncă unic la nivel naţional unde sunt specificate unele drepturi ale angajaţilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dând o circulară în toată ţara cum că acest contract colectiv de muncă nu mai este valabil până la 31 decembrie 2011, justificând acest lucru prin faptul că unele patronate pro-guvern au notificat că renunţă la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor părţilor.
Hossu a mai spus că a iniţiat o acţiune penală împotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun răspuns.
Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.