Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată că, între 2002 şi 2005, prin acţiuni comisive şi omisive, şefii companiei au constituit o asociaţie suprapusă şi au folosit-o în alte scopuri contrare legii, subminând economia naţională.
"În perioada anilor 2002 - 2005, prin acţiuni comisive şi omisive, funcţionarii numiţi în conducerea SC Hidroelectrica SA, folosindu-se de prerogativele funcţiilor în care au fost investiţi, au constituit o asociaţie suprapusă, paralelă şi mulată pe organigrama societăţii care a folosit această societate în scopuri contrare obiectivelor statuate legal, ce au fost de natură să submineze economia naţională prin afectarea funcţionării Sistemului Energetic Naţional în condiţii de siguranţă, cu repercusiuni grave asupra întregului sistem economic naţional şi prin cauzarea unui prejudiciu de 5.360.420.202 mii ROL, (536.042.020,2 RON) echivalentul sumei de 134.972.613 de euro", notează procurorii DIICOT în rechizitoriu, obţinut de agenţia MEDIAFAX.
"Conform literaturii de specialitate, capacitatea autorului infracţiunii de subminare a economiei naţionale de a se folosi de o unitate publică la care face trimitere art. 145 Cod penal, presupune, necesarmente, înzestrarea lui cu o anumită responsabilitate în cadrul acelei unităţi precum şi o funcţie de conducere în structura acesteia ori numai o funcţie din cele care participă la formarea deciziei. Doctrina a definit conceptul de complot ca fiind o înţelegere secretă, o uneltire conspirativă a mai multor persoane împotriva statului care se realizează prin mai multe modalităţi, una dintre acestea fiind constituirea unei asociaţii sau grupări de persoane, caracterizată printr-o anumită structură organizatorică şi un anumit plan de acţiune", explică procurorii DIICOT.
Nucleul de bază al asociaţiei constituite a fost format din Eugen Pena, director general al societăţii, Traian Oprea, director adjunct al societăţii, Victoria Geormăneanu, director economic, George Lavinius Asan, director comercial, Mariana Carmen Marin, director relaţii internaţionale, privatizare şi NIcolae Opriş, şef serviciu marketing furnizare care profitând de responsabilităţile decizionale conferite de atribuţiile de serviciu, au acţionat în sensul intereselor complotului pe care l-au iniţiat şi constituit.
Rolul, locul şi importanţa fiecăruia dintre constituienţii asociaţiei au fost conferite de atribuţiile de serviciu specifice fiecăreia dintre funcţiile ocupate în organigrama societăţii de către aceştia, acţionând conjugat şi concertat înspre ţinta vizată de interesele asociaţiei constituite.
Asociaţia în discuţie, formată iniţial din şase persoane (criteriu numeric), a funcţionat începând cu anul 2002 şi până în anul 2005 (criteriul temporar); a avut o dimensiune organizatorică mulată pe funcţiile deţinute de fiecare în parte în cadrul organigramei societăţii, în care rolul de lider era deţinut de învinuitul Eugen Pena care prin funcţia sa ca factor de decizie, concerta acţiunile subordonaţilor în funcţie de ierarhie, în intervalul 1 ianuarie 2002 – 1 noiembrie 2003. De la această dată, rolul de lider în asociaţia iniţiată şi constituită a fost preluat de învinuitul Traian Oprea care a fost numit în funcţia de director general al S.C. Hidroelectrica S.A., calitate pe care a deţinut-o pe parcursul întregii perioade supuse cercetării, respectiv sfârşitul anului 2005.
Victoria Geormăneanu a deţinut funcţia de director economic în perioada 1 ianuarie 2002 - 1 decembrie 2003, dată de la care această funcţia a fost preluată de învinuita Georgeta Iosif care de asemenea a ocupat această funcţie pe toată perioada supusă cercetării.
Activitatea infracţională în cadrul asociaţiei iniţiate şi constituite a fost derulată de persoanele sus numite, corespunzător perioadelor în care au deţinut calităţile menţionate.
"Se remarcă faptul că cei doi directori generali, odată cu numirea lor au operat modificări în structura organizatorică a societăţii comerciale pentru funcţia de director economic, aceştia cooperând conjugat şi concertat, atât în planul activităţilor profesionale cât şi în planul manifestărilor ilicite, cu învinuita Victoria Geormăneanu şi, respectiv, cu învinuita Georgeta Iosif. Acţiunile au fost concertate, aşa cum se relevă din prestaţia fiecăruia dintre membrii asociaţiei, ceea ce conturează gradul sporit de organizare a acţiunilor scop ale acestei asociaţii", explică DIICOT.
Scopul (obiectivul ţintă) vizat a constat în angajarea societăţii în relaţii contractuale generatoare de prejudicii materiale grave, relaţii prin derularea cărora au fost uzinate cantităţi mari de apă din lacurile de acumulare aflate în administrarea societăţii, fapt ce a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, în condiţiile în care aceste acumulări de apă asigurau la momentul respectiv aproximativ 80 la sută din necesarul serviciilor tehnologice de sistem.
Elementele descrise configurează trăsăturile constitutive ale unei asociaţii în înţelesul art. 167 din Codul penal dar şi în înţelesul art. 2 lit. a din Legea 39/2003.
Calea aleasă pentru comiterea faptelor a fost aceea de a acţiona grupat iar metoda utilizată a fost de natură subversivă.
"Actele materiale realizate de nucleul constituit au constat în: încheierea de contracte de retehnologizare a unor grupuri hidroenergetice la preţuri supraevaluate; neactivarea clauzei de forţă majoră în situaţii de calamităţi naturale pentru contracte de furnizare a energiei electrice; nefacturarea unor cantităţi de energie electrică produse şi introduse în reţeaua de transport; vânzarea unor cantităţi de energie electrică achiziţionate de la alţi producători la preţuri inferioare costului de achiziţie; facturarea unor cantităţi de energie electrică vândute la preţuri mai mici decât cele stabilite prin contract; încheierea de contracte cu anumiţi furnizori licenţiaţi prin care s-au majorat cantităţile de energie şi perioadele de derulare a acestor contracte, contrar dispoziţiilor legale în vigoare în perioada respectivă", expplică anchetatorii.
La nucleul iniţiat şi constituit a aderat şi sprijinit, începând cu luna septembrie 2003 învinuita Georgeta Iosif, numită de către Traian Oprea în funcţia de director economic.
"Manifestările infracţionale relevate mai sus, au debutat la începutul anului 2002 şi au fost continuate până la finalul anului 2005, iar ulterior, pe parcursului anului 2006, acestea au fost favorizate de către învinuitul Ioan Codruţ Şereş, în calitate de Ministru al Economiei şi Comerţului la acea dată, prin acţiuni contributive de ordin moral şi material constând în: ascunderea activităţilor ilicite săvârşite de către membrii acestei grupări prin nedenunţarea şi omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat şi de care trebuia să ia la cunoştinţă prin natura atribuţiilor deţinute; neluarea unor măsuri ce se impuneau pentru ca activitatea SC Hidroelectrica SA să se deruleze în mod normal sau atunci când a fost în mod punctual sesizat fie a ascuns, fie a procedat necorespunzător a condus la menţinerea şi perpetuarea stării de pericol care ameninţă şi astăzi Sistemul Energetic Naţional", arată documentul citat.
Aceste activităţi, atât comisive cât şi omisive au condus la folosirea SC Hidroelectrica SA înspre ţinta dorită de nucleul constituit, precum şi la împiedicarea activităţii normale, conform cadrului normativ reglementat, fapt ce a fost de natură să pericliteze Sistemul Energetic Naţional - ca ramură strategică a economiei naţionale - şi, pe cale de consecinţă să submineze economia naţională, mai spune sursa citată.