Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat vineri că în proiectul Ministerului Muncii de stabilire a 25 de sectoare de activitate, lipsesc sectoare, comasarea e făcută astfel încât sindicatele să nu mai poate fi reprezentative, iar numărul angajaţilor este mult mai mare ca cel real.
Apostoiu a precizat vineri pentru MEDIAFAX că cele cinci confederaţii sindicale şi majoritatea celor patronale nu acceptă documentul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi vor să discute pe proiectul cu 39 de sectoare propus de acestea, acceptând să facă modificări pe el, chiar să preia idei din proiectul MMFPS.
Liderul "Cartel Alfa" a sublinit că reprezentanţii Ministerului încearcă să majoreze sectoarele de activitate, astfel încât sindicatele să nu mai poată deveni reprezentative. Alte sectoare au fost separate, de exemplu transporturile aerian, terestru, pe ape, fără a prelua şi activităţile conexe.
Pe de altă parte, sindicaliştii spun că structura proiectului MMFPS nu corespunde realităţii, nu este respectat codul CAEN (Clasificarea Activităţilor Economice Naţionale), lipsind sectoare şi subsectoare.
Apostoiu a mai adăugat că numărul salariaţilor din proiect este mult mai mare ca cel real, nu s-a ţinut cont de disponibilizări, iar în unele domenii ca de exemplu la transporturile feroviare nu au existat niciodată atâţia angajaţi câţi sunt trecuţi în proiectul Ministerului.
Ministerul Muncii a stabilit 25 de sectoare de activitate pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective, propunerea fiind supusă, vineri, dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.
Proiectul de Hotărâre privind stabilirea sectoarelor de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă prevede 25 de sectoare, faţă de 39, cât propuseseră, în luna mai, confederaţiile sindicale.
Cele 25 de sectoare de activitate propuse de MMFPS sunt: Agricultura, piscicultura şi pescuitul - Silvicultura şi economia vânatului - Activităţi veterinare, Industria extractivă, Petrol, gaze şi energie, Industria alimentară, băuturilor şi tutunului, Industria textile, produse textile, îmbrăcăminte pielărie şi încălţăminte, Exploatarea şi prelucrarea primară a lemnului - fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, Industria chimică şi petrochimică, Industria materialelor de construcţii - Industria sticlei şi a ceramicii, Metalurgie - construcţii de maşini - Industria echipamentelor electrice, electronice şi mecanică fină, Industria mobilei - alte activităţi industriale, Servicii comunitare şi utilităţi publice. Gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi de protecţia mediului, Construcţii civile şi industriale, Comerţ, Transporturi terestre şi servicii conexe, Transporturi pe apă şi servicii conexe, Turism, hoteluri şi restaurante, Mass-media şi activităţi culturale - Tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor, Tehnologia informaţiei şi telecomunicaţii, Activităţi financiare, bancare şi de asigurări, Servicii asistenţă, consultanţă, support - Activităţi asociative diverse - Poştă şi curierat, Administraţie publică - Activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale, Învăţământ şi cercetare, Sănătate şi Asistenţa socială, Activităţi sportive, jocuri de noroc şi pariuri -Activităţi diverse.
Confederaţiile sindicale au propus, în 20 mai, împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar fi însemnat că în România puteau fi 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.
Secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Adrian Izvoranu, declara atunci că la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii sunt 21 de sectoare.
În prezent, în România sunt două salarii minime pe economie, respectiv 670 de lei propus de Guvern şi 710 lei prevăzut în Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat proteste în perioada 21 septembrie - 1 octombrie, în faţa Ministerului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, nemulţumite că proiectul de act normativ privind stabilirea sectoarelor de activitate nu a fost finalizat şi aprobat în termenul stabilit prin lege.
După două zile de proteste, sindicaliştii au suspendat acţiunea de pichetare a MMFPS, pentru o săptămână, precizând că dacă în acest interval revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor relua acţiunile sindicale.