Aproximativ trei sferturi din angajaţii cu studii superioare cred că prezenţa unui consilier şcolar i-ar fi determinat să ia o altă decizie în privinţa studiilor universitare, iar 70 la sută vor să-şi schimbe domeniul de activitate în următorii cinci ani, rezultă dintr-un studiu remis MEDIAFAX.
În prezent, 55 la sută dintre angajaţi sunt mulţumiţi de domeniul în care lucrează şi de locul de muncă ocupat dar 70 la sută dintre cei chestionaţi susţin că doresc să schimbe domeniul de activitate în următorii cinci ani, rezultă dintr-un studiu realizat de agentia BiG Media Relaţii Publice.
Motivele nemulţumirii sunt în cea mai mare parte legate de aspectele financiare şi de motivaţia pe care o oferă managerii firmelor.
"Astfel, 41 la sută dintre angajaţii nemulţumiţi au motivaţii financiare, 27 la sută invocă lipsa de comunicare cu managerii, 13 la sută relaţia defectuoasă cu colegii, bouă la sută lipsa de perspective de avansare şi cinci la sută alte motive", se arată în studiu.
În ceea ce priveşte domeniile unde se observă cel mai mare procent de nemulţumire, acestea sunt: sociologie, marketing, jurnalism, consultanţă, vânzări iar la polul opus se află domenii precum IT, juridic şi financiar-bancar.
"Gradul de nemulţumire privind cariera aleasă variază şi în funcţie de vârstă. Cei cu vârste de până în 30 de ani sunt mai multumiţi de cariera aleasă decât cei cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Mai exact, ponderea angajaţilor mulţumiţi este de 60 la sută la cei cu vârste între 18-30 ani, faţă de doar 55 la sută în cazul celei de-a doua categorii", mai rezultă din studiu.
Iniţiatorii susţin că motivele nemulţumirii faţă de actuala profesie sunt explicabile prin faptul că doar 25 la sută dintre angajaţi activează în domeniul pentru care s-au pregătit iar schimbarea de domeniu a fost cauzată de motive financiare (47 la sută), lipsa posibilităţii de angajare în domeniul respectiv (35 la sută) sau alte motive (18 la sută).
De asemenea, 62 la sută dintre cei care nu activează în domeniile pentru care s-au pregătit nu au făcut cursuri de calificare pe domeniul în care lucrează. Majoritatea au participat la traininguri de profil, fără a avea un atestat recunoscut de CNFPA.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 500 de angajaţi cu studii superioare din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18-45 ani, în perioada 1 iulie- 1 august 2011.
Cercetarea face parte din proiectul "Facilitator pentru învăţarea permanentă în şcoală - o nouă calificare didactică pentru o şcoală care învaţă!", finanţat din Fondul Social European - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.