Sindicatul "Pro Lex" cere Guvernului să facă publice concluziile raportului întocmit de Corpul de Control al primului ministru în urma verificărilor la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), solicitate de sindicat pentru verificarea legalităţii acordării unor salarii sau a unor încadrări.
"Sindicatul Pro Lex a cerut Corpului de Control al primului ministru să verifice legalitatea acordării salariului de merit, a sporului pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale în MAI, precum şi dacă este legal ca secretarii de stat şi subsecretarii de stat să cumuleze funcţii sau să primească drepturi specifice funcţionarilor publici cu statut special (sporuri şi indemnizaţi, normă de hrană, normă de echipament, primă de vacanţă, înaintări în grade profesionale, etc", se arată într-un comunicatul Sindicatului "Pro Lex".
Sindicatul a mai cerut şi verificări în urma cărora să de stabilească dacă MAI a respectat legea responsabilităţii fiscal-bugetare care prevede la articolul 10, aliniatul 2 că "pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii".
Alte verificări au fost cerute de sindicat în legătură cu ofiţerii angajaţi care nu provin din şcolile de poliţie ale MAI şi care sunt încadraţi pe funcţii de specialişti. Reprezentanţii "Pro Lex" au dorit să afle dacă aceşti ofiţeri mai sunt încadraţi în funcţii de specialişti sau au fost mutaţi pe funcţii de poliţie pentru a căror ocupare erau necesare studii în specialitatea ştiinţe juridice (specialitate predată în Academia de Poliţie.
Potrivit Sindicatului "Pro Lex", Corpul de Control al primului ministru a refuzat comunicarea rezultatelor verificărilor, pe motiv că raportul este secret.
"Pro Lex" susţine că "neregulile constatate au dus la prejudicierea bugetului de stat şi la disponibilizări de personal nejustificate" şi ameninţă că va da în judecată Guvernul.