Sindicaliştii vor suspenda protestele începute în urmă cu o zi, dar dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate vor relua aceste acţiuni săptămâna viitoare, a declarat, joi, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, după discuţiile de la Ministerul Muncii.
Bogdan Hossu a declarat după întâlnirea cu ministrul Sulfina Barbu că sindicaştii au solicitat elaborarea în procedură de urgenţă a hotărârii de Guvern privind stabilirea sectoarelor de activitate. În acest context Sulfina Barbu a primis o nouă întâlnire pentru rezolvarea acestei probleme în cursul săptămânii viitoare, iar sindicaliştii au acceptat să suspende acţiunile de protest pentru o săptămână.
"Cartel Alfa şi BNS au decis să suspende acţiunile de protest pentru o săptămână cu observaţia că dacă problemele invocate nu se rezolvă pichetările vor fi reluate", a declarat Hossu.
Peste o sută de sindicalişti de la CNS "Cartel Alfa" şi BNS au pichetat, joi, pentru a doua zi consecutiv Ministerul Muncii, acuzând Guvernul că anihilează dialogul social.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a spus sindicaliştilor că Guvernul a avut ca prioritate modificarea legislaţiei muncii astfel încât patronilor să le fie mai bine şi a acuzat reprezentanţii instituţiei că au minţit atunci când au afirmat că au fost create noi locuri de muncă după intrare în vigoare a Codului muncii.
La rândul său, secretarul general de la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, Toader Paraschiv, le-a spus protestatarilor că dialogul social din România a fost anihilat, iar Ministerul Muncii refuză să promoveze o hotărâre de guvern pentru stabilirea sectoarelor de activitate.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat proteste în perioada 21 septembrie - 1 octombrie, în faţa Ministerului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale (MMFPS).
"Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost încheiate. Ele au început undeva în mandatul lui Botiş, dar în mandatul lui Lăzăroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului şi ministerului iar termenul a expirat săptămâna trecută. Trebuia să aibă loc nişte negocieri, să se adopte Hotărârea de Guvern şi să se publice în Monitorul Oficial. Trebuie să intervenim pentru că angajatorii nu ştiu unde să-i încadreze şi oamenii riscă să nu-şi primească salariile", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Filialei CNS "Cartel Alfa" Ilfov, Victor Grigorescu.
Confederaţiile sindicale propuneau, în luna mai, împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.