Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 sep 2011 - Anul XVI, nr. 224 (4822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Igaş: Considerăm inacceptabilă crearea unui precedent nefericit

Joi, 22 Septembrie 2011 (14:59:39)

România consideră inacceptabilă crearea unui precedent nefericit, în care anumite state impun condiţionări şi criterii suplimentare subiective, care anulează valoarea unor angajamente politice asumate, a afirmat ministrul de Interne, Traian Igaş, la Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne).

"Considerăm inacceptabilă crearea unui precedent nefericit, în care anumite state impun condiţionări şi criterii suplimentare subiective, care anulează valoarea unor angajamente politice asumate. Motivaţiile de politică internă nu ar trebui aduse la Bruxelles. Aici suntem pentru a găsi soluţii de compromis", a susţinut ministrul Igaş.

Demnitarul român a spus că intrarea României în spaţiul Schengen este un obiectiv pentru care au fost angajate resurse umane şi financiare fără precedent, cu atât mai importante cu cât ele au fost luate într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic.

România a efectuat investiţii semnificative, de ordinul miliardelor de euro, pentru securizarea frontierelor, modernizarea facilităţilor aero-portuare şi a consulatelor, atât din bugetul de stat cât şi din fonduri europene.

"Cu toate acestea, am fost conştienţi că toate eforturile noastre au fost îndreptate spre creşterea gradului de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene, dintr-un sentiment al responsabilităţii nu doar pentru cetăţenii României ci pentru toţi cetăţenii europeni. Aşa cum s-a precizat în Concluziile Consiliului din 9 iunie, România şi Bulgaria au îndeplinit, în totalitate, criteriile acquis-ului Schengen şi au atins un nivel foarte înalt de pregătire pentru aderarea la spaţiul Schengen", a explicat Igaş.

Mai mult decât atât, a spus ministrul, România lucrează deja în logica unui stat membru Schengen şi participă activ la toate activităţile întreprinse în vederea garantării securităţii spaţiului de libertate, securitate şi justiţie.

"Suntem pregătiţi şi gata să ne asumăm responsabilitatea de stat membru Schengen. Avem o majoritate a statelor membre care ne susţin şi doresc să le mulţumesc pentru aceasta. Aderarea României la spaţiul Schengen este o obligaţie derivată din Tratatul de Aderare al României la UE, obiectiv acceptat ca atare de toate statele membre cu ocazia ratificării acestui document", a declarat Igaş.

Potrivit ministrului, cadrul juridic de aderare la spaţiul Schengen conţine reguli foarte clare, asumate în totalitate de România la momentul începerii procesului de pregătire a aderării.

"Întotdeauna am privit aderarea la spaţiul Schengen ca pe un parteneriat între egali. România şi-a îndeplinit toate responsabilităţile asumate şi în mod firesc şi pornind de la premisa unei cooperări loiale între toate statele membre, avem aceleaşi aşteptări şi de la partenerii noştri. Am acceptat la Consiliul JAI din iunie să lăsăm un timp de reflecţie până la acest Consiliu, sperând că vom putea ajunge la o soluţie constructivă, în spiritul înţelegerii politice pe care liderii noştri au avut-o în cadrul Consiliului European din iunie", a susţinut Traian Igaş.

În opinia sa, textul propus de preşedinţia poloneză constituie o bază potrivită pentru adoptarea unei decizii pozitive, care să răspundă aşteptărilor milioanelor de cetăţeni români şi bulgari.

"Vreau să mulţumesc miniştrilor german şi francez pentru deschiderea de a lucra şi susţine formula de compromis a Preşedinţiei polone. Am acceptat propunerea de aplicare etapizată, a acquis-ului Schengen în privinţa frontierelor aeriene şi maritime în octombrie 2011 şi ulterior cu frontierele terestre, pentru a respecta şi răspunde sensibilităţilor unor state membre critice faţă de extinderea Schengen. Înţelegem complexitatea contextului european actual şi doresc să vă asigur că vom sprijini activ toate iniţiativele care vor conduce la întărirea securităţii spaţiului de libertate, securitate şi justiţie şi implicit a cetăţenilor europeni", a continuat Igaş.

Demnitarul a subliniat că principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie nu ar trebui lăsate să fie umbrite de anumite sensibilităţi interne.

"Fundamentul unei decizii obiective şi corecte privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen trebuie să rămână îndeplinirea criteriilor din acquis-ul Schengen", a arătat ministrul.

Igaş a mulţumit ministrului Miller pentru introducerea făcută şi în general, pentru eforturile extraordinare întreprinse în ultima perioadă în vederea găsirii unei soluţii la această importantă chestiune europeană.

"După patru ani de la depunerea, de către România, a Declaraţiei de pregătire privind aderarea la spaţiul Schengen, am ajuns astăzi în momentul pe care l-am aşteptat şi pentru care am lucrat în toată această perioadă- discutarea şi aprobarea Deciziei privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi Romania", a mai spus Igaş.

Olanda şi-a confirmat joi, la Bruxelles, opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european fără frontiere, relatează AFP.

"Poziţia noastră este clară. Noi nu suntem în favoarea unei aderări în acest moment", a declarat ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană şi din alte state membre ale spaţiului Schengen.

"Trebuie să avem certitudinea că acquis-ul Schengen este implementat pe deplin, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate", a insistat el.

"Dacă nu este cazul, atunci vom avea o poartă echipată cu cele mai bune opt zăvoare din lume, dar dincolo de această poartă, vom avea pe cineva care lasă toată lumea să intre, iar acest lucru reprezintă o problemă serioasă", a explicat el.

Pentru integrarea oricărui nou stat în spaţiul Schengen este necesar acordul unanim al tuturor statelor membre.

Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat joi, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Igaş: Considerăm inacceptabilă crearea unui precedent nefericit.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Igaş: Considerăm inacceptabilă crearea unui precedent nefericit1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei