Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că este nevoie ca România să fie flexibilă în negocierile pentru bugetul UE 2014-2020, astfel încât bugetul UE să fie aprobat până la finele anului 2012.
"Considerăm că este extrem important, din punctul României de vedere, să se ajungă la o poziţie bugetară la fel de avantajoasă ca cea din bugetul 2007-2013, dar, mai important decât acest lucru, este esenţial pentru noi să se ajungă la un acord privind bugetul UE 2014-2020. Pe lângă procesul normal de a ne apăra interesele, care sunt absolut legitime, este cel mai important să ajungem la o înţelegere legat de bugetul UE, cât mai repede posibil la nivel european", a spus Orban.
El a precizat că va face o propunere în acest sens Guvernului. "Voi propune Guvernului României şi factorilor de decizie, tocmai aceasta poziţie, să dovedim flexibilitate şi să ajutăm la ajungerea unui acord la nivelul UE, pentru ca acesta este interesul nostru final", a explicat Orban.
El a adăugat că România consideră propunerea avansată Comisiei Europene ca fiind una foarte bună ca bază de plecare în negociere. Potrivit lui Orban, există riscuri de blocare a negocierilor, legate de cuantumul sumelor destinate politicii de coeziune. "Asistăm de o perioadă lungă de timp la o ofensivă totală contra acesteia. Criticile se referă la faptul că banii pentru politica de coeziune ar fi cheltuiţi nejustificat şi ar trebui orientaţi către competitivitate, cercetare şi dezvoltare", a spus el.
"Dacă vrem să păstram alocări importante privind politica de coeziune, trebuie să acceptăm că se vor pune condiţii suplimentare. Prin condiţiile suplimentare se va dori să se ştie că banii se cheltuie cu cap, că aduc plus valoare, că nu se duc în proiecte fără beneficii pentru ţară. Am putea pierde sume limitate, dar să avem un acord, asta înseamnă flexibilitate", a mai spus ministrul.
La rândul său, comisarul european pentru planificare bugetară Janusz Lewandowski a declarat, că asistenţa acordată de FMI şi CE României va continua pentru că România este pe drumul cel bun, ceea ce nu pare să se întâmple în alte state UE.
"În mod general, problema Europei nu este România, problema este în altă parte. Estimările noastre sunt că în România revenirea economică este pozitivă", a spus oficialul Comisiei Europene.
El a apreciat că balanţa de plăţi a contribuit la revenirea României. "Toată lumea înţelege că trebuie să ajustăm toate promisiunile ţinând cont de context dezavantajos în economia europeană, aflată în criza economică. În alte state europene membre estimările de creștere economică au fost redusă. Asistenţa din partea FMI şi Comsiei Europene va fi continuată, pentru că România este pe drumul cel bun, ceea ce nu credem că se întâmplă în alte state", a spus el.
De asemenea, Lewandowski a salutat numirea lui Orban ca ministru şi a precizat că odată cu punerea acestuia în funcţie aşteaptă de la Bucureşti veşti despre absorbţia fondurilor europene la fel de bune ca mesajele privind revenirea economică.
"Aştept ca, odată cu numirea lui Leonard Orban, să avem veşti la fel de bune de la România în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor ca cele privind revenirea economiei", a declarat Janusz Lewandowski, comisar european pentru planificare bugetară.
El a spus că a venit la Bucureşti cu un mesaj legat de necesitatea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene. "Principalul partener de discuţie pe tema problemelor pe care le are România în privinţa ratei de asorbţie este aici, alături de mine, Leonard Orban. Sunt bucuros de numirea domnului Orban. Ne cunoaştem, este o persoană care cunoaşte bine mecanismele europene, deci este o alegere bună pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor în România, rată care, după cum ştiţi, este în acest moment cea mai scăzută din toate statele membre. Deci este loc de ameliorare. Şi cred că acesta este un bun argument pentru România dar şi pentru mine de a lupta pentru apărarea politicii de coeziune, ca politică eficientă pentru generarea de locuri de muncă şi de creştere economică", a spus Lewandowski.
El a adăugat că România are nevoie de "asistenţă tehnică, de ameliorări legislative în ceea ce priveşte legislaţia privind achiziţiile publice dar şi de găsirea unor exemple pozitive".
"Deci trebuie soluţii practice pentru România, bazate pe bune exemple, şi nu doar mesaje teoretice. Vă cer să-mi oferiţi un bun mesaj al României. România este una din cele mai mari ţări ale UE, unul dintre marii beneficiari al politicii de coeziune, acum şi pe viitor. Deci vă cer să apăraţi acest lucru şi să-mi transmiteţi pentru viitor mesaje, exemple pozitive", a spus comisarul european.