miercuri, 21 sep 2011 - Anul XVI, nr. 223 (4821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: Sunt extrem de dezamăgit de experienţa Schengen dar nu voi propune o repliere a României

Miercuri, 21 Septembrie 2011 (14:16:00)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, că este "extrem de dezamăgit" de experienţa Schengen, dar a adăugat că, în pofida acestui fapt, nu va propune replierea României ci, dimpotrivă, susţinerea consolidării guvernanţei Schengen.

Leonard Orban a apreciat că în prezent are loc o negociere "între cei care vor mai multă Europă şi cei care se retrag din ce în ce mai mult spre un naţionalism care riscă să pună sub semnul întrebării construcţia care a fost creată în ultimii peste 60 de ani".

"Deci, miza jocului este infinit mai mare decât simpla idee primim mai mult sau mai puţini bani. Miza jocului este viitorul UE, este vrem mai multă Europă, mai multă integrare sau vrem să ne reîntoarcem poate la perioada de dinainte de cel de-al doilea război mondial. Pentru că egoismele, reacţiile dictate de considerente strict interne, fără niciun fel de viziune globală nu pot să conducă decât la reacţii adverse şi pot să conducă finalmente la o dezintegrare a proiectului european. Spun această chestiune, desigur, şi în contextul a ceea ce se întâmplă cu experienţa Schengen", a spus Orban la o conferinţă de presă dedicată bugetului UE de după 2013.

El s-a declarat dezamăgit de ceea ce se întâmplă în privinţa Schengen.

"Ca unul care am fost extrem de implicat în acest proiect, pot să vă spun că sunt extrem de dezamăgit de ce se întâmplă în momentul de faţă", a spus Orban.

El a adăugat că nu va propune decidenţilor politici o retragere în sine a României ci, dimpotrivă, o "abordare inteligentă", bazată pe nevoia de "mai multă Europă".

"Dar, cu toate acestea, nu o să propun decidenţilor români retragerea în sine, n-o să propun contrareacţii la aceste chestiuni, ci o să propun abordarea inteligentă, susţinând în continuare nevoia de mai multă Europă, de mai multă integrare. N-o să propun - cum se gândesc alţii - să ne repliem şi să respingem orice fel de propunere care va veni pe consolidarea guvernanţei Schengen. Dimpotrivă, o să propun consolidarea guvernanţei Schengen dar cu o componentă mult mai însemnată comunitar, chiar dacă această chestiune deranjează destule state membre. Şi la fel e şi pentru buget (negocierile pentru viitorul buget al UE - n.r.)", a conchis Orban.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a avut o întrevedere cu omologii finlandez şi olandez, că ţările celor doi se vor opune aderării României în Schengen, dar că trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas comunitar.

"Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (în Consiliul JAI - n.r). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar", a explicat ministrul Baconschi.

Ministrul conduce delegaţia României la AG ONU de la New York şi, în acest context, a avut întrevederea cu cei doi omologi.

Potrivit acestuia, "este vorba despre o chestiune de încredere în ceea ce priveşte securitatea graniţelor colective" ale Uniunii Europene, iar România are toate argumentele de partea sa.

"Dar avem nevoie de consensul şi de votul favorabil al tuturor statelor membre. În Consiliul JAI ştim ce se va întâmpla. În acelaşi timp, urmează alte scadenţe şi întâlniri europene: consiliul european de toamnă, până la sfârşitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred că lucrând împreună şi păstrând respectul faţă de reguli, faţă de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea să obţinem o cale de deblocare a acestei situaţii", a spus Baconschi.

Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: Sunt extrem de dezamăgit de experienţa Schengen dar nu voi propune o repliere a României.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: Sunt extrem de dezamăgit de experienţa Schengen dar nu voi propune o repliere a României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei