Acuzaţiile lui Cristian Constantinescu, fost candidat PDL la şefia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), privind activitatea conducerii instituţiei şi capacitatea financiară a asigurătorilor sunt speculaţii create artificial, nesusţinute cu dovezi, potrivit autorităţii de reglementare.
"CSA respinge acuzaţiile aduse luni, 19 septembrie, de Cristian Constantinescu refritoare la activitatea desfăşurată de CSA şi conducerea acesteia în ultimii ani cu privire la normele emise, dar şi la capacitatea financiară a companiilor de asigurări. Constantinescu nu îşi susţine acuzaţiile cu dovezi concrete, ci încearcă să dea un iz de credibilitate afirmaţiilor sale speculând în acest sens opinia publică creată artificial, mai ales în ultimele luni, cum că piaţa de asigurări nu ar fi stabilă financiar", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Constantinescu a condus operaţiunile Allianz-Ţiriac, al doilea asigurător local după nivelul subscrierilor din 2010, până în luna iunie a anului trecut şi s-a aflat în fruntea asociaţiei profesionale a asigurătorilor, UNSAR, până la mijlocul acestui an.
El a fost propus de PDL la şefia CSA, dar nu a primit avizul comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului.
În faţa membrilor comisiilor, fostul şef UNSAR a afirmat că autoritatea de reglementare a tratat cu superficialitate problemele industriei asigurărilor, inclusiv cele legate de normele pe care le-a emis. El a apreciat că foarte multe dintre normele CSA sunt depăşite sau incorecte din punct de vedere tehnic.
Constantinescu a mai afirmat că mai multe societăţi de profil sunt în stare de insolvenţă, însă nimeni din conducerea CSA nu şi-a asumat curajul să semneze "certificatul de deces" al acestora.
"Faptul că acţiunile de control ale CSA nu au fost eficiente a dus la decredibilizarea instituţiei şi, astfel, la menţinerea industriei asigurărilor la un nivel sub potenţialul ei de dezvoltare", a mai spus fostul şef UNSAR.
CSA menţionează că statele membre UE sunt obligate să aplice modelul de solvabilitate Solvency I, care prevede că o societate de asigurare este considerată solvabilă dacă raportul dintre marja de sovabilitate disponibilă şi marja minimă este cel puţin 1.
"În România, la nivelul anului 2010, gradul mediu de solvabilitate al pieţei era de 2,21 pentru activitatea de asigurări generale şi de 4,29 pentru cea de asigurări de viaţă, cu mult peste nivelul minim impus de lege. Acest grad s-a menţinut la aceleaşi valori în ultimii cinci ani, iar în cazul asigurărilor de viaţă chiar a crescut, fapt care atestă stabilitatea pieţei de asigurări, în pofida crizei economice", se arată în comunicatul Comisiei.
De asemenea, indicatorii de lichiditate ai societăţilor de asigurare au respectat, în general, cerinţele legale, iar atunci când au fost identificate probleme temporare la nivel individual, Consiliul CSA a dispus aplicarea de planuri de măsuri, de redresare financiară, incluzând de multe ori realizarea de infuzii de capital de către acţionari, se mai spune în comunicat.
"Prin urmare, politica Consiliului CSA a fost aceea de a preveni deteriorarea solvabilităţii societăţilor, astfel încât să se evite, pe cât posibil, intrarea lor în stare de insolvenţă. Măsura intrării în insolvenţă a unei companii de asigurare este considerată de către toate autorităţile naţionale de supraveghere a asigurărilor ca fiind o soluţie de ultima instanţă şi, până să se ajungă la o astfel de situaţie, trebuie utilizate toate celelalte măsuri prevăzute de lege", menţionează CSA.
Datele Comisiei arată că, în ultimii cinci ani, numai trei societăţi au intrat în stare de insolvenţă, acestea deţinând o cotă de piaţă cumulată de 0,4%.
"Suntem conştienţi de faptul că sunt persoane care reclamă dificultăţi în relaţia cu asigurătorii, în special în cazul asigurărilor RCA, dar CSA foloseşte toate mijloacele legale pentru a rezolva acele probleme care sunt reale şi întemeiate, pentru că există şi tentative de fraudare. Dacă ne uităm la numărul reclamaţiilor RCA primite la CSA în 2010, vom constata că acesta reprezintă numai 1,5% din numărul dosarelor de daune avizate în acelaşi an, drept pentru care nu se poate afirma că este vorba despre o practică generalizată a societăţilor de a nu plăti despăgubiri", se mai spune în comunicat.
În ceea ce priveşte legislaţia, CSA se arată suprinsă de afirmaţiile lui Constantinescu, în condiţiile în care acesta a fost parte în elaborarea acestei legislaţii în perioada când a deţinut şefia UNSAR.
"Astfel, proiectele de acte normative elaborate de CSA au fost transmise spre consultare şi observaţii asociaţiilor profesionale din domeniul asigurărilor, deci inclusiv către UNSAR", se precizează în comunicat.
În plus, potrivit Comisiei, nu de puţine ori s-a întâmplat ca UNSAR să nu aibă observaţii pe proiectele remise de CSA pentru ca, după aprobarea lor de către Consiliul CSA, să facă declaraţii publice prin care le dezaprobă.
CSA mai spune că, deşi nu există nicio obligaţie legală, instituţia a organizat numeroase întâlniri cu societăţile din domeniul asigurărilor pentru a discuta diverse probleme, inclusiv referitoare la elaborarea/modificarea/completarea legislaţiei.
"Mai mult decât atât, Constantinescu omite să spună că în legislaţia română din asigurări au fost preluate prevederile directivelor şi regulamentelor europene, care sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene", se arată în comunicat.
Pe piaţa românească de asigurări activează 43 de societăţi de asigurare, care deţin împreună un capital social de circa un miliard de euro, din care aproape 90% este străin.
La începutul anului 2006, capitalul cumulat era de circa 250 milioane euro, iar cota de participare a investitorilor străini era de 50%.
"Prezenţa acestor mari grupuri, precum şi creşterea capitalului subscris demonstrează faptul că investitorii străini sunt interesaţi să intre pe piaţa românească de asigurări sau să îşi susţină financiar afacerile pe care le au deja, în pofida scăderii temporare a activităţii de subscriere din ultimii doi ani, care este una conjucturală pe fondul crizei", se mai spune în comunicat.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a atins circa două miliarde de euro în 2010.