Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că partea română lucrează pentru deblocarea situaţiei privind aderarea la Schengen şi că a discutat cu omologii francez şi german, menţionând că şi în trecut când un stat s-a singularizat, celelalte l-au convins că nu este cazul să spargă consensul
Baconschi a spus, la New York, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti, că speră ca Olanda şi Finlanda să-şi schimbe poziţiile negative faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.
"Dacă în Consiliul sectorial Justiţie şi Afaceri Interne opoziţia acestor două state membre se va menţine, va trebui să reluăm subiectul pe agenda Consiliului European de toamnă", a declarat Baconschi.
El a apreciat ca opoziţia Olandei şi Finlandei ţin de motive de politică internă ale celor două state. "În cazul Olandei, asocierea cu un partid euro-sceptic i-a făcut să includă chiar şi în programul de guvernare o opoziţie de principiu faţă de extinderea Spatiului Schengen", a spus el.
Pe de alta parte, el a dat asigurări că România şi-a îndeplinit obligaţiunile şi îşi asumă pe deplin responsabilitatea securizării graniţelor, în special în partea de sud şi de est care este şi graniţa Uniunii Europene.
"Am investit peste un miliard de euro în tehnologie de ultimă oră furnizată în special de grupul fraco-german, avem cel mai înalt nivel de pregătire tehnică pentru a securiza frontiera, avem şi acelaşi interes ca orice stat membru pentru ca prin România să nu treacă toate formele de trafic – fiinţe umane, arme, droguri – deci acelaşi interes în a păzi eficient frontiera sudică şi răsăriteană", a spus ministrul.
El şi-a exprimat speranţa că, până la urmă, cele două state care se opun aderării României şi Bulgariei vor fi convinse să adere la consens, iar România a întreprins demersuri în acest sens: "Avem, dacă ne punem şi pe noi la socoteală, 25 de state membre favorabile".
"Am vorbit zilele acestea la telefon sau în direct aici la New York cu omologii mei din Germania, Franţa, astăzi am am vorbit şi cu ministrul de Externe polonez, pentru că ei au preşedinţia Consiliului, şi lucrăm pentru deblocarea acestei situaţii. Şi în trecut, când un stat s-a singularizat, celelalte state membre au reuşit să-l convingă că nu este cazul să spargă consensul şi să blocheze acest proces pentru care suntem calificaţi", a spus Baconschi.
Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene.