Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, marţi, că, în urma verificărilor, au fost descoperite unul sau două transporturi de bulbi din Olanda neînsoţite de paşaport fitosanitar, el precizând că acestea vor fi distruse şi că există şi suspiciuni de evaziune fiscală.
"La câteva verificări s-a descoperit un transport care nu a fost însoţit de paşaportul fitosanitar, care e obligatoiu. Sunt şi constatări ale Gărzii Financiare legate de elemente de evaziune fiscală. Cea mai importantă problemă e această descoperire, în ghilimele, a unu sau două transporturi cu probleme de legalitate. Niciun transport de plante vii, de material biologic nu poate fi făcut fără paşaportul fitosanitar. Tot ce este nelegal se distruge", a spus Tabără.
El a precizat că se aşteaptă ca rezultatul analizelor bulbilor olandezi să apară marţi seară sau miercuri dimineaţă, având în vedere că acestea au început marţi dimineaţă.
Tabără a arătat că orice transport de bulbi care mai vine va fi supravegheat, iar supravegherea va continua până când pericolul va dispărea.
Solicitat să comenteze faptul că politicienii olandezi fac legătura între ceea ce se întâmplă cu trasporturile de bulbi şi decizia Olandei privind Schengen, Tabără a spus că nu este impresionat.
"Nu vreau să leg o cehstiune profesională, de protecţie, de ce declară parlamentarii olandezi, nu mă impresionează. Nu suntem cu nimic mai prejos decât oricare ţară membră a UE. Avem dreptul să ne apărăm atunci când avem informaţii că s-ar putea - chiar dacă s-ar putea - pentru că avem acest caz de anul trecut cu cartoful şi pentru care plătim compensaţii anul acesta", a spus Tabără.
Cincisprezece tiruri cu seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate şi alte trei returnate furnizorului din Olanda, a informat, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Reprezentanţii ANAF au precizat că în urma monitorizării tuturor transporturilor de achiziţii intracomunitare de produse horticole, precum flori, bulbi de flori şi seminţe, în perioada 16 septembrie ora 21.00 - 19 septembrie ora 9.00 au fost identificate 15 transporturi de astfel de produse. Dintre acestea, zece tiruri au fost indisponibilizate în vederea confiscării sau instituirii sechestrului asigurător, ori pentru a fi luate alte măsuri, două au fost confiscate de Garda Financiară, iar alte trei au fost returnate furnizorului din Olanda.
Agenţia Naţională Fito-Sanitară din subordinea Ministerului Agriculturii a prelevat probe din mărfurile transportate, care vor fi analizate în laboratoarele de specialitate.
Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în vămile din ţară, în contextul în care există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare ale unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiză, până la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate.
Companiile olandeze exportatoare în România şi-au exprimat către ambasadă şi către autorităţile relevante din Olanda îngrijorarea pricinuită de oprirea în vămile din România a unor transporturi, a informat Ambasada Olandei, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
"În prezent, autorităţile olandeze sunt în contact cu autorităţile române pentru a obţine informaţii despre motivele care au determinat adoptarea acestei măsuri", preciza ambasada.
Totodată, misiunea diplomatică olandeză preciza că toate măsurile implementate de autorităţile române "ar trebui să fie conforme cadrului juridic al UE".