Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că, dacă decizia privind Schengen a Consiliului JAI va fi una negativă, formaţiunea sa aşteaptă de la preşedintele Traian Bsăescu şi de la ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, să îşi asume acest lucru.
"România ar trebui şi ar fi în interesul românilor să intre în Spaţiul Schenghen. Dacă decizia Consiliului JAI e negativă, aşteptăm de la Traian Băsescu, cel care s-a angajat direct şi de la ministrul Igaş să-şi asume această răspundere şi să vedem de ce lupta împotriva corupţiei din vămi, din Garda Financiară, din Administraţia Financiară, pornită în această primăvară cu multe spectacole intersante, s-a oprit la Sorin Blejnar, la şefii celor arestaţi, iar consecinţa e plătită de toţi românii prin neintrarea în Schengen", a spus Ponta.
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, luni, că România îşi va apăra până la sfârşit şansele de aderare la Schengen, considerând că este nedreptăţită în momentul de faţă şi nu poate să fie de acord să nu adere în 2011.
La Consiliul JAI din 22 septembrie se va lua în discuţie proiectul de Decizie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi Romania.
Olanda a anunţat vineri că se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
O reuniune a miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevăzută joi, la Bruxelles, în cursul căreia urmează să fie discutat un proiect de compromis care reia opţiunea evocată în primăvară privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei. Acest dispozitiv este menit să ofere asigurări unor ţări ca Olanda, Franţa, Germania sau Austria, foarte reticente în privinţa aderării României şi Bulgariei.
Franţa, Germania şi Olanda s-au opus în primăvară integrării celor două ţări în spaţiul Schengen, cerând consolidarea luptei împotriva corupţiei.
Sofia şi Bucureştiul vor să adere la Schengen înainte de sfârşitul anului, însă acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor ţări.