Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România a înaintat, luni, Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, o plângere prealabilă privind Carta UMF, solicitând revocarea acesteia, pe motiv că este "nelegală", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Avocatul angajat de Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România în acest caz, fostul preşedinte al UDMR Mureş Kincses Elod a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că plângere prealabilă privind Carta UMF a fost remisă Senatului Universităţii şi, spre cunoştinţă, la Ministerul Educaţiei şi la cabinetului vicepremierului Marko Bela.
Potrivit textului plângerii prealabile, făcut public de preprezentanţii Asociaţiei, aceasta a solicitat Senatului UMF Târgu Mureş "revocarea Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, înregistrată în 14.09.2011, ca nelegală, fiind elaborată cu încălcarea prevederilor Legii Educaţiei 1/2011".
Asociaţia acuză actuala conducere a UFM Târgu Mureş că a creat o "situaţie artificială", în care o universitate care a fost exclusiv maghiară nu mai are acreditare pentru învăţământul de limbă maghiară, iar în Cartă s-a prevăzut că lucrările practice, stagiile, seminariile, practica de specialitate şi examenele de finalizare a studiilor "se desfăşoară conform prevederilor ARACIS", tocmai "în vederea împiedicării folosirii limbii maghiare".
"Conducerea UMF, care nu s-a îngrijit de menţinerea nivelului educaţional-ştiinţific, nu s-a îngrijit nici de menţinerea, acreditarea liniei de predare în limba maghiară. S-a ajuns în situaţia ca universitatea care fusese exclusiv maghiară în prezent să nu aibă acreditare ARACIS pentru învăţământul de limbă maghiară. Situaţia artificial creată la Târgu Mureş contrastează vădit cu cea existentă la celelalte universităţi, definite ca multiculturale, Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj şi Universitatea de Artă din Târgu Mureş. (...) Conducerea universităţii care a creat această situaţie dezastruoasă opunându-se la aplicarea prevederilor legii 1/2011, privitoare la îmbunătăţirea învăţământului în limba maternă, invocă tocmai normele şi standardele fixate de ARACIS. În vederea împiedicării folosirii limbii maghiare la lucrările practice, stagiile, seminariile, practica de specialitate şi la examenele de finalizare a studiilor, în articolul 46 din Cartă s-a prevăzut că acestea «se desfăşoară conform prevederilor ARACIS». În lipsa acreditării distincte a învăţământului de limbă maghiară - din vina conducerii UMF Târgu Mureş - includerea acestei condiţii în Cartă are menirea de a bara orice posibilitate de extindere a folosirii limbii maghiare", se arată în plângere.
Potrivit sursei citate, "prin această formulare bizantină" se urmăreşte menţinerea situaţiei actuale, promovată de Partidul Comunist Român în anul 1962, care a interzis folosirea limbii maghiare la seminarii şi lucrări practice - "situaţie discriminatorie care se menţine şi la 22 de ani de la căderea regimului naţional-comunist".
"În realitate nu există niciun argument practic sau juridic care să stea în calea unei formulări corecte, care să respecte litera şi spiritul Legii 1/2011, după cum urmează: lucrările practice, stagiile, seminariile, practica de specialitate şi examenele de finalizare a studiilor se desfăşoară în limba de predare a cursurilor", se arată în plângerea prealabilă.
În plângere se mai arată că, de altfel, la UMF Târgu Mureş de foarte mulţi ani lucrările practice, stagiile, seminariile, practica de specialitate şi examenele de finalizare a studiilor pentru studenţii care studiază în limba engleză se desfăşoară tot în limba engleză.
"Această practică din punct de vedere educaţional este corectă, dar este nelegală, deoarece încalcă prevederile Cartei UMF", se arată în plângerea prealabilă.
Plângerea prealabilă este o procedură prin care o entitate vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim poate cere instituţiei emitente revocarea unui document, ca fază premergătoare atacării acestuia în instanţă.
Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România şi Comitetul de Iniţiativă Bolyai au organizat, în august, la Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş, un protest legat de situaţia de la UMF Târgu Mureş, în timp ce PCM a adoptat, la Congresul desfăşurat în 3 septembrie la Târgu Mureş, o luare de poziţie în legătură cu situaţia de la UMF Târgu Mureş, susţinând că noua Cartă a Universităţii este "discriminativă".
În ultimele săptămâni, mai multe formaţiuni maghiare au protestat faţă de situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, susţinând că Senatul a adoptat ilegal o Cartă care discriminează maghiarii.