Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni că există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte transportul pe Dunăre, la Călăraşi fiind 250 de vase care aşteaptă.
Laszlo Borbely a spus că a aflat de la un consilier din Ministerul Transporturilor că "bulgarii nu şi-au făcut temele privind dragarea navelor" şi că există un acord între România şi Bulgaria în acest sens datând din 1955.
"Din câte mi-a spus dânsa (consilierul din Ministerul Transporturilor, n.r.), de ani de zile există discuţii cu partea bulgară care nu şi-a făcut temele. La Călăraş sunt 250 de vase care aşteaptă. Se pare că partea bulgară are o problemă în ceea ce priveşte dragarea, va fi o discuţie la nivel de miniştri", a precizat Borbely.
Ministrul Mediului a adăugat că debitele apelor în România sunt în această perioadă la 50-60 la sută faţă de mediile anuale.
"Nu sunt motive de îngrijorare. Să aşteptăm până în data de 30 septembrie sau 1 octombrie. Ciclonul care aducea ploaia ne-a ocolit. Nu vor fi ploi mari în perioada următoare", a mai spus Borbely.
Ministrul a spus că nivelul apei care răceşte reactoarele de la Cernavodă este 115 centimetri şi că deocamdată nu sunt probleme.
"Am informaţii că nivelul apei este de 115 centimetri şi acest nivel poate să asigure funcţionarea unităţilor", a mai spus Laszlo Borbely.
Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române", luni, 19 septembrie, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, este în uşoară scădere faţă de zilele precedente, respectiv de 2.350 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.
În perioada următoare, debitele Dunării în secţiunea Baziaş îşi vor menţine tendinţa de scădere, ajungând în 25 septembrie la un debit de 2.250 mc/s. Cel mai scăzut debit din ultimii 50 de ani a fost înregistrat în anul 2003, când Dunărea la intrarea în ţară a fost un debit de 1.600 mc/s, au precizat reprezentanţii ANAR într-un comunicat de presă.
Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă a fost oprit controlat vineri pentru remedierea unei defecţiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil, anunţa Nuclearelectrica, operatorul centralei.
"Interventia a fost programată pe durata weekend-ului când consumul energetic este mai mic, astfel încât să nu fie afectat echilibrul în sistemul energetic naţional", preciza Ministerului Economiei, care controlează Nuclearelectrica.