"Cartel Alfa" şi peste o sută de ONG-uri îi cer premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă, să abroge trei ordine ale ministerelor Muncii şi cel al Finanţelor şi decizia AMPOSDRU care blochează absorbţia fondurilor UE.
Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Ordinul 1995 din 23.08.2011 emis de Ministerul Muncii şi Ordinelor Ministerului Finanţelor 2359 şi 2370 din 2011, dar şi Decizia nr. 8 din 02.09.2011 a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) modifică regulile financiare care guvernează implementarea proiectelor finanţate prin Fondul Social European.
"În strategia de politici a Guvernului României în perioada 2009-2011, Guvernul menţionează măsura luată anul trecut în ceea ce priveşte prefinanţarea proiectelor din programul dezvoltării resurselor umane, măsură de creştere a prefinanţării la 30 la sută din valoarea totală a bugetului, fiind una dintre măsurile care a creat practic o rapiditate a rambursării sumelor şi, cu alte cuvinte, a crescut rata de absorbţie a României pe aceste fonduri. Ceea ce ne contrariază pe noi este faptul că măsura pe care Guvernul o ia acum, de a reduce de zece ori volumul prefinanţării pentru un proiect strategic, de exemplu, contrazice această politică pe care Executivul o menţionează în propriile proiecte ca fiind de succes", a explicat Dandea.
Reprezentantul "Cartel Alfa" consideră că România renunţă astfel la 3 miliarde de euro pe care îi mai are de absorbit, bani care sunt destinaţi pentru soluţionare unor probleme grave ale României, formarea profesională a şomerilor, a persoanelor defavorizate, programe pentru egalitatea de şanse. În opinia lui Dandea, aceste acte normative "sabotează" şi perspectiva României de a absorbi fonduri europene pe următorii şapte ani.
Directorul CeRe, Oana Preda, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că va fi aproape imposibil pentru beneficiari să îşi înceapă proiectele cu 4-5 la sută din valoarea totală. "Cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt beneficiarii finali ai acestor proiecte, şomerii, persoanele dezavantajate. Principalul factor decizional este premierul Emil Boc, încercăm un dialog cu el şi cu ministrul care va fi numit la Ministerul Fondurilor Europene", a spus Oana Preda.
Totodată, Dandea a precizat că Emil Boc trebuie să respecte politicile pe care Guvernul le promovează. "Ar fi o dovadă de bun simţ şi de logică din partea premierului să abroge aceste acte normative. România trebuie să găsească soluţii pentru a absorbi aceste fonduri, pentru că aceştia sunt bani pe care îi luăm fără dobândă", a spus vicepreşedintele "Cartel Alfa".
Dandea a subliniat că o mare parte din fondurile de prefinanţare s-au luat pe firme de partid care nu au depus o cerere de rambursare, iar, potrivit legii, în şase luni dacă nu se depune nicio cerere de rambursare, contractul se reziliază de drept. "Se puteau rezilia aceste contracte, ale unor firme de partid şi fără decizia nr. 8. De fapt această suprareglementare loveşte în cei care fac într-adevăr proiecte", a explicat Dandea.
O primă evaluare efectuată la nivelul AMPOSDRU arată că, din decembrie 2008 până la 31 august 2011, au fost plătite prefinanţări în valoare totală de aproximativ 600 de milioane de euro, iar cei care au primit aceste prefinanţări au depus cereri de rambursare (documente justificative care atestă cheltuirea sumelor acordate) care nu acoperă decât 14 la sută din volumul total al prefinanţărilor plătite, a informat miercuri, Autoritatea.
Luând în calcul şi cererile de rambursare aflate în verificare atât la AMPOSDRU cât şi la Organismele Intermediare, sumele recuperate din prefinanţarea plătită nu ar depăşi 25 la sută.
Prin notificarea transmisă beneficiarilor la data de 2 septembrie 2011, AMPOSDRU le-a adus acestora la cunoştinţă noile condiţii de acordare a prefinanţării şi obligaţia de a justifica cheltuirea banilor acordaţi cu titlu de prefinanţare, în termen de 12 luni de la primirea lor, prin depunerea de cereri de rambursare.
Beneficiarii aflaţi în această situaţie mai au la dispoziţie încă 30 de zile pentru a justifica cheltuielile sau a restitui sumele rămase necheltuite (pentru care nu au depus cereri de rambursare). Termenul de 30 de zile acordat pentru justificarea cheltuielilor sau pentru restituire se aplică şi pentru beneficiarii care, la momentul emiterii Deciziei 8 din 2 septembrie, depăşiseră deja un an de la primirea prefinanţării.
AMPOSDRU precizează că Decizia 8 are la bază Ordinul 1995/23.08.2011, emis de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ordinele Ministerului Finanţelor Publice nr.2359 şi nr.2370 din 2011.
Reprezentanţi ai Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale şi "Cartel Alfa" au protestat, miercuri, la sediul AMPOSDRU, nemulţumiţi că noile măsuri ale Autorităţii ar reduce absorbţia fondurilor structurale.
Scăderea cotei de prefinanţare, pentru deja a doua oară într-un an (de la 30% la 10%) face desfăşurarea proiectelor extrem de dificilă, punând implementatorii de proiecte în imposibilitatea de a avansa sumele necesare pentru desfăşurarea activităţilor planificate, au susţinut protestatarii. Schimbarea frecventă a prevederilor contractuale şi a altor reguli, pe lângă impactul financiar grav, creează un climat de nesiguranţă, menit să descurajeze accesarea Fondului Social European, au mai spus ei.