Buzău va fi primul judeţ în care surdo-muţii vor putea să apeleze Serviciul unic de urgenţă 112, joi fiind realizată prima testare a aparaturii cu ajutorul căreia persoanele cu dizabilităţi vor putea cere ajutorul autorităţilor atunci când sunt în dificultate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Propunerea de a crea un sistem prin care persoanele cu deficienţe de vorbire şi auz să aibă acces la Serviciul 112 aparţine organizaţiei neguvernamentale 1 Iunie din Buzău, coordonată de o buzoiancă al cărei fiu este surdo-mut.
Potrivit coordonatorului Asociaţiei 1 Iunie, Ionica Tarău, un apel venit la dispeceratul pentru surdo-muţi poate fi iniţiat cu ajutorul tehnologiei 3 G. Practic, orice surdo-mut, având un telefon şi un abonament 3 G, poate iniţia un apel video pentru a anunţa o situaţie de urgenţă. Apelul este preluat de interpreţi în limbajul mimico-gestual care, după ce discută cu apelantul, pot transmite mai departe informaţiile către Sistemul unic de urgenţă 112.
Avantajul este că, odată preluat apelul de către o persoană autorizată, pot fi transmise echipajelor de intervenţie şi primele informaţii despre starea unui pacient surdo-mut.
"Persoanele surdo-mute din judeţul Buzău vor avea în sfârşit acces la Serviciul unic de urgenţă 112. Astăzi (n.r. - joi) am testat sistemul, iar lucrurile au decurs perfect. Este pentru prima dată după ani de zile când am reuşit împreună cu autoritatea publică locală, în speţă Prefectura Buzău, printr-un parteneriat, să susţinem pentru surdo-muţi Serviciul 112. La acest moment, sistemul este limitat pentru că nu am avut finanţare de nicăieri decât aportul Asociaţiei 1 Iunie la care s-a completat subvenţia obţinută de Ministerul Muncii. Telefoanele 3 G sunt destul de scumpe, la fel şi abonamentele. Deocamdată, avem patru astfel de telefoane şi zece modemuri internet prin camere web", a precizat, joi, pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei 1 Iunie, Ionica Tarău.
Dispeceratul va deveni funcţional de la sfârşitul acestei luni, iar în cadrul serviciului vor lucra persoane surdo-mute, dar şi interpreţi ai limbajului mimico-gestual.
Dacă se va dovedi un succes la Buzău, proiectul-pilot ar putea fi extins în toată ţara. Singurul impediment ar fi costurile mari cu tehnologia pe care un surdo-mut trebuie să o aibă pentru a iniţia un apel.
În judeţul Buzău, sunt aproximativ 700 de persoane surdo-mute, iar la nivelul întregii ţări 34.000.