Măsurile împotriva "delincvenţei care implică cetăţeni români", anunţate luni de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, sunt lipsite de precizie, afirmă cotidianul francez Le Monde, în ediţia electronică.
În primul rând, subliniază cotidianul francez, nu există niciun cadru legal pentru repatrierea minorilor ai căror părinţi nu pot fi localizaţi. În astfel de cazuri, a explicat Gueant, "minorii vor fi încredinţaţi serviciului român de protecţie a copilului".
Un acord franco-român a fost încheiat în acest sens în 2002 şi prevede repatrierea unui minor doar pe baza cererii unui judecător pentru minori şi după o anchetă preliminară. Acest acord a fost modificat apoi reluat în 2007, votat în 2010 şi cenzurat câteva săptămâni mai târziu de Consiliul constituţional. În noua versiune, procurorul este cel care decide repatrierea, iar ancheta nu mai este obligatorie.
"Această măsură este total ineficientă şi va pune în pericol numeroşi tineri, explică Damien Nantes, directorul asociaţiei Hord la rue. Un studiu realizat de această asociaţie în 2009 pe tinerii repatriaţi a arătat eşecul aproape sistematic al acestor măsuri, care au pus în pericol numeroşi copii. "Da, serviciile pentru protecţia copilului au evoluat enorm în ultimii zece ani", explică la rândul său Alexandre Le Cleve, de la Cimade. "În prezent, având în vedere contextul economic al României, este o coborâre în infern pentru aceşti copii ...", adaugă el. Le Cleve denunţă şi procedurile "amatoriste" pe baza cărora sunt repatriaţi aceşti minori.
Ministrul francez prevede, de asemenea, pentru "organizarea repatrierii", nominalizarea unui "magistrat de legătură român". Dar, subliniază cotidianul francez acesta nu a fost încă numit, iar domeniul său de acţiune este vag şi prea puţin coercitiv.
De asemenea, ministrul a anunţat interzicerea cerşetoriei pe Champs Elysees. Această măsură va viza bulevardul, piaţa Etoile şi sensul giratoriu, dar niciuna dintre străzile învecinate.
În plus, astfel de hotărâri, luate de obicei la nivel local, au fost aspru criticate şi chiar contestate în justiţie de Liga pentru Drepturile Omului. În trecut, judecătorii administrativi au anulat deja astfel de hotărâri împotriva cerşetoriei.