Ministrul Munci, Sebastian Lăzăroiu, a făcut, miercuri, după ce Senatul a amânat votarea legii asistenţei sociale, un apel către toate partidele politice, crânduăle să fie responsabile şi să ţină cont că această lege este necesară.
Ministrul Muncii a recunoscut că eşecul înregistrat miercuri în Senat a fost cauzat de unele absenţe ale majorităţii care a dat posibilitatea opoziţiei să-şi facă jocul.
"În situaţii de urgenţă şi opoziţia poate da dovadă de responsabilitate astfel încât să pună interesul naţional deasupra intereselor de partid. Fac apel la toate partidele politice să ţină cont de faptul că avem un termen scurt şi avem nevoie de această lege (...) Când e vorba de credibilitatea României şi partidele din opoziţie trebuie să se comporte cu responsabilitate", a spus Lăzăroiu.
Demnitarul a subliniat că decizia partidelor din opoziţie de amânare a discutării legii asistenţei sociale a fost cea mai proastă hotărâre.
"Au preferat acest joc în condiţiile în care am explicat urgenţa acestei legi, acordul cu finanţatorii internaţionali are o miză uriaşă pentru că ne pierdem credibilitatea. Mi-e teamă că prin aceste jocuri o să ne distrugem (credibilitatea n.r.). Aceste jocuri sunt legitime până la limita interesului naţional", a spus Lăzăroiu.
Ministrul a amintit că Legea asistenţei sociale este o lege cadru care doreşte să modernizeze sistemul şi care are trei obiective: să reducă dependenţa asistaţilor sociali faţă de stat, să reducă fraudele şi cheltuielile cu asistenţa socială cu 0,8% din PIB până în 2013.
După modificarea Legii asistenţei sociale va mai fi necesară modificarea altor 15 legi speciale care trebuie puse în acord cu legea cadru.
Sebastian Lăzăroiu a amintit că legea a fost trimisă în Parlament din 6 iunie şi s-a cerut discutarea în procedură de urgenţă.
El a adăugat că au fost propuse marţi în Comisia de muncă de la Senat 60 de amendamente din care 14 au fost acceptate, 21 respinse şi 25 retrase deoarece erau pentru legi speciale.
Lăzăroiu a mai precizat că în comisie proiectul de lege a fost votat de parlamentarii majorităţii şi de doi senatori din opoziţie care au înţeleg urgenţa şi au dat aviz favorabil.
Sebastian Lăzăroiu a mai spus că a fost surprins de modul în care a acţionat preşedintele Senatului Mircea Geoană, deoarece acesta în ultimile luni "a părut o voce mai raţională", iar acum a devenit "complicele acestui joc al tegiversării".
Dezbaterea Legii asistenţei sociale a fost amânată, miercuri, de plenul Senatului, reprezentanţii PSD şi PNL fiind majoritari la votul prin care s-a propus scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi.
Proiectul Legii asistenţei sociale elaborat de Ministerul Muncii era prioritate legislativă a Guvernului.
Sebastian Lăzăroiu le-a trimis, în 5 septembrie, tuturor parlamentarilor, o scrisoare în care le cerea să voteze noua Lege a asistenţei sociale, susţinând că actualul sistem de asistenţă este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale, declarau pentru MEDIAFAX surse parlamentare.
"Actualul sistem de asistenţă socială este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale. Noua Lege a asistenţei sociale reprezintă primul pas în eliminarea răului din sistem şi, de aceea, consider că toţi cei responsabili trebuie să ne unim forţele în adoptarea cât mai rapidă a acestei legi", se arăta în scrisoarea semnată de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.