Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, miercuri, că diminuarea procentului de prefinanţare în cazul fondurilor europene este legală, având în vedere că doar 14% din prefinanţări au fost justificate până acum.
Sebastian Lăzăroiu a susţinut că ştie de protestul organizat la sediul AMPOSDRU, dar a arătat că diminuarea procentului de prefinanţare, lucru care i-a nemulţumit pe protestatari, este perfect legală.
"Este legală diminuarea acestui procent de prefinanţare şi dacă ne uităm pe cifre o să înţelegem de ce. Din 600 de milioane de euro alocaţi, doar 14% din prefinanţări au fost justificate. Dacă într-un an nu poţi să justifici o treime din ce ai cheltuit înseamnă că este o problemă cu proiectul", a spus ministrul Muncii.
O primă evaluare efectuată la nivelul AMPOSDRU arată că, din decembrie 2008 până la 31 august 2011, au fost plătite prefinanţări în valoare totală de aproximativ 600 de milioane de euro, iar cei care au primit aceste prefinanţări au depus cereri de rambursare (documente justificative care atestă cheltuirea sumelor acordate) care nu acoperă decât 14 la sută din volumul total al prefinanţărilor plătite, a informat miercuri, Autoritatea.
Luând în calcul şi cererile de rambursare aflate în verificare atât la AMPOSDRU cât şi la Organismele Intermediare, sumele recuperate din prefinanţarea plătită nu ar depăşi 25 la sută.
Prin notificarea transmisă beneficiarilor la data de 2 septembrie 2011, AMPOSDRU le-a adus acestora la cunoştinţă noile condiţii de acordare a prefinanţării şi obligaţia de a justifica cheltuirea banilor acordaţi cu titlu de prefinanţare, în termen de 12 luni de la primirea lor, prin depunerea de cereri de rambursare.
Beneficiarii aflaţi în această situaţie mai au la dispoziţie încă 30 de zile pentru a justifica cheltuielile sau a restitui sumele rămase necheltuite (pentru care nu au depus cereri de rambursare). Termenul de 30 de zile acordat pentru justificarea cheltuielilor sau pentru restituire se aplică şi pentru beneficiarii care, la momentul emiterii Deciziei 8 din 2 septembrie, depăşiseră deja un an de la primirea prefinanţării.
AMPOSDRU precizează că Decizia 8 are la bază Ordinul 1995/23.08.2011, emis de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ordinele Ministerului Finanţelor Publice nr.2359 şi nr.2370 din 2011.
Reprezentanţi ai Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale şi "Cartel Alfa" au protestat, miercuri, la sediul AMPOSDRU, nemulţumiţi că noile măsuri ale Autorităţii ar reduce absorbţia fondurilor structurale.
Scăderea cotei de prefinanţare, pentru deja a doua oară într-un an (de la 30% la 10%) face desfăşurarea proiectelor extrem de dificilă, punând implementatorii de proiecte în imposibilitatea de a avansa sumele necesare pentru desfăşurarea activităţilor planificate, au susţinut protestatarii. Schimbarea frecventă a prevederilor contractuale şi a altor reguli, pe lângă impactul financiar grav, creează un climat de nesiguranţă, menit să descurajeze accesarea Fondului Social European, au mai spus ei.