Premierul Emil Boc a transmis celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister.
În scrisoarea transmisă Parlamentului, şeful Guvernului invocă alineatele 2 şi 3 din articolul 85 al Constituţiei pentru completarea structurii Executivului.
Alineatele respective stabilesc că, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului şi că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevazută anterior numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
"Ministerele şi membrii Guvernului prevăzuţi în Hotărârea Parlamentului României nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea încrederii Guvernului, cu modificările rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constituţia României, nu fac obiectul modificării structurii şi componenţei Guvernului", se arată într-un comunicat transmis de Executiv.
Potrivit sursei citate, premierul solicită preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să dispună măsurile necesare în vederea organizării unei şedinţe comune a celor două Camere pentru obţinerea aprobării Parlamentului în ceea ce priveşte înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene.
Noul ministru va coordona procesul de absorbţie a fondurilor europene, precum şi politicile şi strategiile din domeniul afacerilor europene.
Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".
"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător", stabileşte articolul 37 al aceluiaşi act normativ.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea unui nou minister nu presupune ca toţi miniştrii să fie reaudiaţi în comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie să obţină 235 de voturi în Parlament.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, marţi, după şedinţa BPC, că înfiinţarea noului minister care să gestioneze fondurile europene echivalează cu o restructurare guvernamentală, el opinând că este necesară aprobarea Parlamentului pentru întregul Guvern.
Voicu a precizat că PNL nu a exprimat o poziţie publică privind acest nou minister, menţionând că va exista mai întâi o discuţie în cadrul USL.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după şedinţa BPN al partidului, că parlamentarii opoziţiei vor vota împotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerul Fondurilor Europene ce urmează a fi creat.
Leonard Orban, în calitate de ministru pentru Absorbţia Fondurilor Europene, va prelua conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) şi a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), urmând să coordoneze instituţional întregul proces de atragere a banilor europeni.
"În calitate de ministru, Orban va prelua conducerea DAE şi ACIS şi va coordona la nivel instituţional întregul proces de absorbţie a fondurilor europene. El va reprezenta Guvernul în relaţiile cu instituţiile europene de la Bruxelles şi va asigura comunicarea şi cu comisiile parlamentare de afaceri europene", au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană.
Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziţiei României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.
În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.
Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.