Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Declaraţia privind parteneriatul strategic trebuie să devină linia de acţiune executivă

Miercuri, 14 Septembrie 2011 (14:10:07)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întoarcerea din SUA, că elementele din declaraţia privind parteneriatul strategic cu SUA trebuie să devină "linia de conduită, de acţiune executivă" în relaţiile dintre cele două ţări, fiind un parteneriat din care câştigă ambele părţi.

"Declaraţia este primul document politic asumat de cei doi şefi de stat cu privire la parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite din secolul XXI (...) Acest document este un document politic care fixează liniile parteneriatului strategic pentru următoarele decade. Obiectivul pe care l-am atins în acest document este acela că se balansează parteneriatul militar cu multe alte zone de interes comun", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a dat ca exemplu Visa Waver.

"Chiar în declaraţia de parteneriat strategic e menţionat că preşedintele Barak Obama îşi asumă susţinerea modificării legii pentru acordarea acesteia", a mai spus şeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a precizat că se pune un accent deosebit pe cooperarea politică, militară, economică, ştiinţifică, tehnică şi culturală.

"Aceste elemente agreate reprezintă linia de conduită, de acţiune executivă în relaţiile dintre România şi SUA. Este un parteneriat strategic în care ambii parteneri câştigă. România are şansa participării la proiecte româno-americane care se facă transferul de tehnologii în ţara noastră. Şi în interesul SUA, ca aici la graniţa NATO, să se afle un stat puternic şi care să se dezvolte", a adăugat preşedintele Băsescu.

Preşedinţii român şi american au adoptat, marţi, la Washington, "declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA".

Declaraţia comună adoptată de preşedinţii Băsescu şi Obama, marţi, la Washington, reprezintă prima transpunere într-un document politic bilateral a parteneriatul strategic cu SUA lansat în 1997, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Parteneriatul strategic lansat în 1997 cu ocazia vizitei preşedintelui de atunci Bill Clinton la Bucureşti nu a fost transpus niciodată într-un document bilateral româno-american.

"Negocierea declaraţiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA s-a desfăşurat pe parcursul unui interval de un an de zile. Practic, primul proiect al părţii române a fost transmis părţii americane în contextul începerii negocierilor pe tema acordului privind desfăşurarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice", a spus Aurescu, cel care a condus delegaţia care a negociat declaraţia.

El a mai spus că finalizarea ultimelor detalii cu privire la textul declaraţiei de parteneriat la nivelul delegaţiilor de negociere s-a realizat la Washington în cursul săptămânii trecute.

Aurescu a precizat că această declaraţie a fost adoptată în cadrul întrevederii celor doi preşedinţi la nivel înalt. "Aceasta este formula utilizată în cazul acestui tip de documente. Acest tip de documente nu se semnează. Se adoptă de către cei mai înalţi reprezentanţi ai statului, în cazul de faţă de către cei doi preşedinţi", a mai spus Aurescu.

"Importanţa declaraţiei nu rezidă numai în reafirmarea caracterului exceptional al parteneriatului şi în proiecţia sa spre viitor. Documentul are obiectivul de a ridica relaţiile bilaterale în domenii cum ar fi cel economic, educaţional , ştiinţific, tehnologic şi cultural şi al relaţiilor interumane cel puţin la nivelul de excelenţă pe care îl au în prezent relaţiile bilaterale pe domeniul militar şi de securitate", a mai spus Aurescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Declaraţia privind parteneriatul strategic trebuie să devină linia de acţiune executivă.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Declaraţia privind parteneriatul strategic trebuie să devină linia de acţiune executivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei