Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că România are 99 la sută şanse să adere la Spaţiul Schengen, precizând că ţara îndeplineşte toate condiţiile impuse, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Noi trebuie să strângem rândurile pentru că în 21-22 septembrie vom fi prezenţi ca reprezentanţi ai României la Bruxelles pentru a susţine cauza României de aderare la Spaţiul Schengen, cauză pe care sper să o soluţionăm aşa cum ne dorim cu toţii, şi anume aderarea României la Spaţiul Schengen în anul 2011", a spus Igaş.
Întrebat ce şanse crede că are România să fie primită în Spaţiul Schengen în acest an, Traian Igaş a răspuns că 99 la sută.
"Îndeplinim toate condiţiile. Spun 99 la sută pentru că în viaţă e bine de fiecare dată să laşi şi un loc în care să te poţi retrage la un moment dat. Doar pe vremea răposatului aveam procente de 100 la sută", a spus Igaş.
Vineri, Igaş declara, într-o conferinţă de presă la Arad, că aderarea la Spaţiul Schengen este o decizie politică şi că mai există ţări care au rezerve.
"Se ştie că mai existau patru ţări cu rezerve: Finlanda, Germania, Franţa şi Olanda. Finlanda s-a lămurit că România îndeplineşte condiţiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astăzi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a susţine cauza României. La fel, Germania şi Franţa, aţi putut vedea, şi-au schimbat poziţia, ceea ce ne bucură, urmând ca şi Olanda să se pronunţe", spunea Igaş.
Igaş afirma că speră ca în 21-22 septembrie să le poată spune românilor că a fost îndeplinit obiectivul de aderare la Schengen, chiar dacă va fi vorba de o aderare în două etape.
"Aderarea la Spaţiul Schengen nu este un favor pe care să ni-l facă cineva, este o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o investind foarte mulţi bani în securizarea frontierelor externe Uniunii Europene", spunea Igaş.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinea că Olanda, unde există anumite rezerve politice, va examina cu exigenţă dosarul Schengen, atât stadiul tehnic de pregătire al României, dar şi cel al Bulgariei, în discuţie existând şi varianta aderării "în doi paşi".
În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert, afirma ministrul Predoiu.
"În perioada imediat următoare, până la Consiliul European de toamnă, Parlamentul şi Guvernul olandez vor lua în discuţie poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. A fost important să ne prezentăm încă o dată argumentele partenerilor olandezi, va fi la fel de important să continuăm progresiv şi accelerat acest efort pe toate canalele diplomatice. Olanda va examina cu exigenţă dosarul Schengen. Există anumite rezerve politice la nivelul Parlamentului olandez, care are un rol pregnant în conturarea politicilor guvernamentale. Inevitabil această analiză se va face în contextul eşichierului politic intern olandez şi al stadiului tehnic de pregătire, nu numai a României, ci şi a Bulgariei. În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert. România doreşte o evaluare corectă şi o recunoaştere firească a evoluţiilor din domeniul Justiţiei", declara ministrul român al Justiţiei.