Anul şcolar precedent a fost unul al onestităţii, iar noul an şcolar a adus o importantă schimbare de mentalitate deoarece "nu ne putem fura căciula la nesfârşit", la bacalaureat fiind aplicate măsuri ferme contra fraudelor, în urma cãrora elevi sau profesori au plãtit, afirmã premierul Emil Boc.
Într-un mesaj transmis cu ocazia noului an scolar, seful Guvernului afirmã cã modelul educaţiei româneşti vizează cu adevărat calitatea, nu cantitatea, iar scoala românească nu va mai fi pentru copii "doar" un furnizor de diplome, ci de programe de formare, cu profesori bine pregãtiţi şi atent selecţionaţi.
"Generaţii întregi au crescut cu vechea vorbă românească: Ai carte, ai parte! Corectaţi-mă dacă greşesc, dar personal nu cred că există părinte pe lumea asta care să nu-şi îndemne copilul spre învăţătură. Au făcut-o părinţii noştri cu noi, o vom face şi noi la rândul nostru cu copiii noştri, întrucât cartea este cea care ne apropie de valori şi ne asigură un viitor. Mai multă carte înseamnă totodată garanţia resurselor nelimitate pentru o întreagă naţiune", afirmã premierul.
El sustine cã este pentru prima dată când şcoala românească nu mai este abordată ca proiect cu termen de finalizare de pe o zi pe alta, ci are un proiect pe termen lung care va ajuta la formarea solidă a copiilor.
"Pentru asta trebuie să fim oneşti în iniţiativa noastră. Anul şcolar precedent a fost anul onestităţii şcolii româneşti. Mă bucur, în acelaşi timp, că noul an şcolar a adus o importantă schimbare de mentalitate şi context. Nu ne putem fura căciula la nesfârşit! Am văzut deja că examenul de bacalaureat a devenit unul cu adevărat reprezentativ, şi-a redobândit statutul de examen de maturitate. Au fost aplicate măsuri ferme de evitare a fraudelor, iar cei care au încălcat regulile, elevi sau profesori, au plătit. Şi examenul pentru titularizarea cadrelor didactice s-a desfăşurat sub aceleşi auspicii", spune Boc.
El aratã cã, la început de an şcolar, peste 80% dintre profesori sunt titulari, poate cel mai mare procent de până în prezent.