Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a acuzat, joi, USL de faptul că ar tergiversa adoptarea proiectului Legii cadru privind asistenţa socială, "profitând de faptul că opoziţia are majoritate în comisia din Senat".
"USL tergiversează adoptarea acestei legi, profitând că are majoritate în comisia din Senat. USL încearcă să oprească adoptarea acestei legi", a spus Voinescu într-o conferinţă de presă, arătând că efectele acestei tergiversări duc la perpetuarea "unui sistem care este fundamental injust".
De asemenea, Voinescu a mai spus că România se află într-o situaţie delicată trebuind să adopte aceste proiect de lege până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, conform angajamentelor încheiate de România cu FMI şi cu Comisia Europeană.
Voinescu a mai spus că în prezent 8,3 milioane de români primesc într-o formă sau alta ajutoare de la stat şi că prin actualul sistem de asistenţă socială "statul stimulează nemunca".
Printre obiectivele legii cadru de asistenţă socială se află, potrivit lui Sever Voinescu, "reducerea dependenţei faţă de stat a asistaţilor sociali", diminuarea fraudelor şi erorilor din sistem şi reducerea cheltuielilor prevăzute pentru asistenţă socială.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, la Comisia pentru Muncă de la Cameră, că PSD şi PNL blochează la Senat, la ordin politic, legea-cadru a asistenţei sociale, al cărei termen de adoptare este, potrivit acordului cu FMI, sfârşitul lunii septembrie.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a trimis, luni, tuturor parlamentarilor, o scrisoare în care le cere să voteze noua Lege a asistenţei sociale, susţinând că actualul sistem de asistenţă este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.
Lăzăroiu declara, în 28 iunie, că 23% din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20% dintre români, iar aceştia trebuie scoşi din sistem, precizând că 200-300.000 dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii fiind chiar apţi de muncă.
"23 la sută din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20 la sută dintre români. Aici, mare parte sunt pentru alocaţiilor copiilor, care sunt universale şi e normal să fie aşa, dar 6 la sută din totalul banilor alocaţi pentru venitul minim garantat se duc la cei mai bogaţi 20 la sută. Cei mai săraci sunt acoperiţi de 37 la sută din plata prestaţiilor sociale. Trebuie să-i scoatem din sistem pe cei care nu ar trebui să fie asistaţi social", a spus atunci Sebastian Lăzăroiu.
Ministrul preciza că prin noul act normativ se încearcă reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială de la 2,9 - 3 la sută la 2,1 la sută până în 2013.
În 15 iulie, Sebastian Lăzăroiu anunţa că ministerul îşi propune ca până la sfârşitul anului să treacă prin Parlament Legea asistenţei sociale, care are ca obiectiv ca oamenii să nu mai fie dependenţi de ajutoarele sociale şi îi elimină din sistem pe cei "care au intrat prin fraudă".