Liderii PSD şi cei ai UDMR au ajuns, marţi, la o poziţie cvasi-comună asupra votului prin corespondenţă propus de Teodor Baconschi, PSD opunându-se categoric, iar UDMR exprimându-şi "serioase rezerve".
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, după întâlnirea dintre liderii social-democraţi şi cei ai Uniunii, că a solicitat sprijinul UDMR în blocarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă în cazul românilor din diaspora.
"Am făcut o referire directă la cea mai gravă formă de fraudare pe care PDL şi în special ministrul Teodor Baconschi o pregătesc, cea privind furtul voturilor din diaspora", a precizat Ponta.
La finalul discuţiilor, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afimat că la nivelul Uniunii există o "reţinere majoră" faţă de acest proiect.
"Avem o reţinere majoră şi chiar dacă la nivelul UDMR nu avem un punct de vedere oficial, am vorbit cu colegii mei şi marea majoritate au fost foarte reticenţi. Nu am spus niciodată că suntem de acord cu formula de vot propusă, reticenţa noastră este foarte puternică", a declarat el.
Senatorul PDL Viorel Badea a declarat, vineri, că UDMR are în continuare reticenţe privind legea votului prin corespondenţă dar, a adăugat el, PDL va continua discuţiile pentru a ajunge la un numitor comun.
La rându său, deputatul PDL William Brânză a spus că "votul prin corespondenţă este un element de negociere cu UDMR".
"Dar eu nu văd unde deranjează. S-a înţeles greşit, pentru că la votul necompensat, şi dacă se aduc 5 milioane de voturi, nu pot lua decât acel număr de parlamentari pe diaspora, adică 6", a comentat deputatul PDL.
Întrebat ce părere are UDMR în coaliţie despre propunerea unui vot necompensat, Brânză a spus că Uniunea "nu are obiecţiuni, îndeamnă la negociere şi este normal să fie o negociere".