Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, le-a spus, marţi, membrilor Comisiei de muncă a Camerei, că a discutat cu popularii spanioli, aflaţi în opoziţie, iar aceştia i-au spus că dacă vin la putere nu vor revoca restricţiile impuse românilor dar vor analiza măsura deoarece o consideră discriminatorie.
"Am vorbit şi cu liderii populari (de la Madrid, aflaţi în prezent în opoziţie - n.r.). N-am avut semnale că decizia va fi revocată dacă vor câştiga alegerile de la 20 noiembrie, dar mi-au zis că o vor analiza, pentru că ei reproşează socialiştilor care au luat această măsură discriminarea, faptul că se aplică numai românilor. Ei s-au referit la bulgari", a explicat Lăzăroiu.
Ministrul Muncii a făcut o trecere în revistă a demersurilor făcute după adoptarea, de către autorităţile de la Madrid, a acestor restricţii. Totodată, Lăzăroiu a ţinut să facă o serie de clarificări. Astfel, el a amintit că "decizia nu se aplică decât românilor care urmează să meargă de acum încolo să-şi caute un lucru în Spania".
El a atras atenţia că această regulă nu este încă pe deplin clară la nivelul "funcţionarilor de la ghişeu".
"Joi se va semna o hârtie de către Ministerul Muncii din Spania şi ea va merge la toate ghişeele, astfel încât toţi funcţionarii vor avea un ghid cât se poate de clar referitor la măsurile luate la 22 iulie", a explicat ministrul Lăzăroiu.
El a menţionat că, în urma acestei decizii, România a revenit practic la situaţia de dinainte de 1 ianuarie 2009. "Valul de plecări spre Spania nu a fost după 2009. Românii ajunseseră deja demult în Spania în 2009", a spus Lăzăroiu.
Totodată, Lăzăroiu a spus că doreşte să clarifice, deoarece a văzut această informaţie "distorsionată", faptul că "decizia de ridicare a restricţiilor nu aparţine în momentul acesta Madridului, ci Bruxelles-ului".
"Spania este într-o situaţie foarte, foarte dificilă economic. N-am vrea să fim în locul Spaniei în momentul acesta. Aşa că e bine că decizia este la Bruxelles", a comentat el.
Lăzăroiu a mai spus că, deşi "se pare că după 22 iulie nu au mai fost angajări de români", angajatorii spanioli au nevoie în continuare de forţa de muncă din România.
"Angajatorii spanioli au în continuare nevoie de români ca forţă de muncă. Măsura nu ne afectează atât de mult pe cât s-a spus. Nu cred că autorităţile spaniole vor încerca să tergiverseze eliberarea acestor permise, pentru că este şi o problemă legată de firmele lor", a spus el.