Compania de stat Transelectrica (TEL) este "mai drastică" în acordarea avizelor pentru instalarea de turbine eoliene, din cauza cererilor foarte mari din partea dezvoltatorilor care depăşesc posibilităţile de racordare la reţea, a declarat marţi directorul general al companiei, Horia Hăhăianu.
"Studiem posibilitatea să nu mai acordăm avize eoliene, deşi cadrul legal acum nu ne permite. De câteva luni am temporizat aprobările, suntem mai drastici, din cauza avalanşei de cereri", a afirmat Hăhăiaunu într-o conferinţă de presă.
Potrivit estimărilor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, din care fac parte dezvoltatori de proiecte eoliene, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură, capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul acestui an la 1.000 MW, dublu faţă de nivelul din decembrie 2010.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediuliu de Afaceri estimează că peste 20-25 de ani producţia de energie electrică va fi asigurată la nivel naţional în principal de centrale nuclearelectrice şi de turbine eoliene.
Potenţialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei.