Promovabilitatea la examenul de bacalaurat din anul şcolar 2010-2011 pentru ambele sesiuni a fost de 53%, ceea ce înseamnă că 111.125 candidaţi au promovat acest test naţional.
"Vorbim de o promovabilitate de 53% ale ambelor sesiuni ale examenului de bacalaureat. Putem spune că 111.125 de candidaţi au promovat bacalaureatul din anul şcolar 2010-2011", a precizat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă.
El a spus de asemenea că la sesiunea de toamnă au fost înregistrate 20.019 contestaţii.
Întrebat cine este responsabil de rata scăzută de promovabilitate, ministrul a răspus că este o responsabilitate colectivă care trebuie asumată cu responsabilitate. "Aceasta este filozofia MECTS din România. Vreau o Românie cu fruntea sus şi nu una cu mâna întinsă", a menţionat Funeriu.
Potrivit ministrului, universităţile care vor avea dificultăţi pentru că nu au toate locurile ocupate din cauza numărului mare de candidaţi care nu au promovat bacalaureatul au mai multe soluţii, una dintre ele fiind fuziunea.
"Ministerul Educaţiei încurajează fuziunea dintre universităţi. Ce ne-ar strica să avem o universitate mare la Timişoara, una singură la Iaşi. Să avem câte o universitate foarte puternică", a susţinut ministrul Daniel Funeriu.
El a precizat că disiparea resurselor prin finanţarea universităţilor pentru programe neperformante a făcut ca nicio instituţie de învăţământ superior să nu intre în topurile internaţionale.
Întrebat totodată ce se va întâmpla cu candidaţii care au fost respinşi la bacalaureat, ministrul a spus că aceştia trebuie "să-şi urmeze cursul vieţii aşa cum şi l-au aşternut până acum".