Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a trimis, luni, tuturor parlamentarilor, o scrisoare în care le cere să voteze noua Lege a asistenţei sociale, susţinând că actualul sistem de asistenţă este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.
"Actualul sistem de asistenţă socială este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale. Noua Lege a Asistenţei Sociale reprezintă primul pas în eliminarea răului din sistem şi, de aceea, consider că toţi cei responsabili trebuie să ne unim forţele în adoptarea cât mai rapidă a acestei legi", se arată în scrisoarea semnată de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
El face apel la deputaţi şi senatori să sprijine adoptarea proiectului Legii asistenţei sociale, într-o formă care să ducă la îndeplinirea celor trei mari obiective: reducerea dependenţei asistaţilor sociali de stat, eliminarea riscurilor de fraudare şi eroare din sistem şi economisirea la buget a 0,8% din PIB până în 2013, apreciind că, prin atingerea acestor obiective, România îşi va respecta obligaţiile asumate prin acordul cu finanţatorii internaţionali, ceea ce va duce la creşterea credibilităţii sale.
"Pentru a depăşi aceste vremuri de criză trebuie să fim uniţi şi responsabili, trebuie să lăsăm deoparte orgoliile politice şi personale, să ne aşezăm împreună la aceeaşi masă şi să punem pe primul plan interesul naţional. Astăzi, interesul naţional se traduce prin responsabilitate, cumpătare şi curajul de a spune adevărul. Iar adevărul este că, acum, românii nu-şi mai pot permite «generozitatea» pre-electorală cu care au fost obişnuiţi timp de 20 de ani. Eşecul comunismului este în primul rând eşecul statului atotputernic, aşa cum criza datoriilor suverane care bântuie astăzi Europa este şi criza statului asistenţial. Situaţia extrem de gravă în care se află mai multe state europene, care până nu demult treceau drept exemple ale bunăstării, nu ne poate lăsa indiferenţi. Nu ne mai putem minţi. Este momentul să spunem ce ne putem permite ca economie şi ce nu ne putem permite", se mai arată în scrisoarea lui Lăzăroiu.
Potrivit ministrului Muncii, a recurge la ajutorul statului trebuie să fie excepţie, nu regulă.
"Noi, politicienii, «dăm» ajutoare, «mărim» salarii, «dublăm» pensii însă nu noi plătim facturile generozităţii noastre. Le plătesc contribuabilii, până la ultimul ban. Nu trebuie să uităm asta nicio clipă. A recurge la ajutorul statului trebuie să fie excepţie, nu regulă. Trebuie să-i ajutăm pe cei care se află cu adevărat în dificultate, nu pe cei care vor să-şi completeze veniturile cu ajutoare primite de la stat. Trebuie să privim sistemul de asistenţă socială nu numai ca pe o expresie a solidarităţii între cetăţenii acestei ţări, ci şi ca pe o investiţie în oameni", se mai menţionează în scrisoare.
Ministrul Muncii declara, în 28 iunie, că 23% din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20% dintre români, iar aceştia trebuie scoşi din sistem, precizând că 200-300.000 dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii fiind chiar apţi de muncă. "23 la sută din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20 la sută dintre români. Aici, mare parte sunt pentru alocaţiilor copiilor, care sunt universale şi e normal să fie aşa, dar 6 la sută din totalul banilor alocaţi pentru venitul minim garantat se duc la cei mai bogaţi 20 la sută. Cei mai săraci sunt acoperiţi de 37 la sută din plata prestaţiilor sociale. Trebuie să-i scoatem din sistem pe cei care nu ar trebui să fie asistaţi social", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Lăzăroiu a mai spus că 200-300 de mii dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii dintre ei fiind chiar apţi de muncă. În acest context, demnitarul a precizat că trebuie scăzută dependenţa de sistemul de asistenţă socială şi trebuie introdus un sistem de sancţiuni.
Ministrul a adăugat că speră în septembrie să fie votată Legea asistenţiei sociale cu amendamentele care vor fi propuse, precizând că prin noul act normativ se încearcă reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială de la 2,9 - 3 la sută la 2,1 la sută până în 2013.
În 15 iulie, Sebastian Lăzăroiu anunţa că ministerul îşi propune ca până la sfârşitul anului să treacă prin Parlament Legea asistenţei sociale, care are ca obiectiv ca oamenii să nu mai fie dependenţi de ajutoarele sociale şi îi elimină din sistem pe cei "care au intrat prin fraudă".
"Legea asistenţei sociale este foarte importantă. Avem aici două obiective: o dată oamenii să nu mai fie dependenţi de ajutoarele din partea statului şi a doua oară să-i scoatem din sistem pe cei care au abuzat de sistem, cei care au intrat prin fraudă. Avem toate semnalele că sunt oameni cărora le dăm bani, le dăm ajutor, noi toţi le dăm asta, prin solidaritatea noastră, dar ei nu merită să fie în această situaţie. Deci trebuie scoşi din sistem şi trebuie redusă dependenţa de ajutorul social", a spus Lăzăroiu.
Ministrul Muncii a adăugat că statul a cheltuit în ultimii ani, mai ales în 2007 şi 2008, "o groază de bani” oamenilor ca să stea acasă.
"Am dat ajutoare sociale ca oamenii să stea acasă şi să se uite la televizor sau în mediul rural să se ducă la cârciumă să bea o bere. (…) Noi trebuie să-i scoatem treptat din această dependenţă şi să-i aducem pe piaţa de muncă”, a conchis Lăzăroiu.