Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că până la Consiliul JAI trebuie comunicat statelor UE, care au rezerve faţă de România cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen, că statul român are capacitatea de a securiza frontierele externe.
Un reprezentant al Ministerului german de Interne a declarat că, în prezent, Sofia şi Bucureştiul încă nu sunt pregătite să adere la Acordul Schengen, potrivit unei informaţii publicate, duminică, pe site-ul Novinite.com.
"Din ceea ce am putut vedea nu este declaraţie făcută de ministrul german de Interne, ci de o anumită persoană. (...)", a spus ministrul Igaş.
Pe de altă parte, ministrul Traian Igaş a spus că miercuri şi joi se va afla la Bruxelles, unde are loc o trilaterală. Ministrul român se întâlneşte cu cel bulgar şi cel polonez. Igaş a subliniat că Polonia, care deţine preşedinţia UE, "este alături de România" cu privire la aderarea ei la Spaţiul Schengen.
Igaş a invocat cele şapte rapoarte privind Justiţia şi Internele, precizând că România îndeplineşte condiţiile de aderare la Schengen.
"Sigur că există o decizie politică, care se va lua la sfârşitul lunii septembrie în Consiliul JAI. Avem timp timp suficient să transmitem celor care mai au rezerve faţă de Romania, să asigurăm statele UE, încă o dată, că avem capacitatea de a securiza frontierele externe şi mă refer la frontiera cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova", a afirmat Igaş.
Ministrul a susţinut că, în special, la graniţa cu Serbia sunt reţinute persoane care încearcă să penetreze frontierele.
În acest context, Igş a spus că tocmai pentru că România are responsabilităţi privind aderarea la Spaţiul Schenen, marţi, la Giurgiu, se va inaugura un centru de primire a celor care solicită azil, deşi nimeni nu a cerut-o, fiind o decizie a statului.
El a mai adăugat că pe zona cu Serbia sunt montate camere video care monitorizează toată activitatea pe frontieră, supravegherea prin termoziviune se face în tot judeţul Timiş, iar în scurt timp şi în judeşul Caraş Severin.
Totodată, ministrul a subliniat că faptele acelor vameşi sau poliţişti de frontieră identificaţi a fi implicaţi în acte de corupţie nu au legătură cu favorizarea persoanelor fără vize sau fără paşapoarte - aspecte care ţin de securitatea Spaţiului Schengen -, ci cu favorizarea celor care fac trafic la graniţă cu produse accizabile.
În ce priveşte menţinerea în sistem a acelor cadre MAI care sunt cercetate de magistraţi, Igaş a spus că pe site-ul ministerului a fost publicat proiectul de modificare a statutului poliţistului prin care se propune înlăturarea acestor persoane.