Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 sep 2011 - Anul XVI, nr. 209 (4807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agenţii pot deveni ofiţeri de poliţie prin absolvirea cu licenţă a cursurilor Academiei

Luni, 5 Septembrie 2011 (14:09:31)

Agenţii pot deveni ofiţeri de poliţie prin absolvirea cu diplomă de licenţă a cursurilor Academiei de Poliţie sau, ca excepţie, prin promovarea concursului organizat pentru o funcţie de ofiţer specialist, potrivit proiectului Statutului poliţistului.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a supus, luni, dezbaterii publice proiectul de Lege privind Statutul poliţistului.

Potrivit proiectului de lege, admiterea agenţilor la cursurile Academiei de Poliţie se face prin concurs, în acelaşi condiţii ca şi pentru persoanele care nu au calitatea de poliţist, însă pe locuri special alocate la Facultatea de Poliţie.

Totodată, proiectul prevede o perioadă de tranziţie de patru ani de la data intrării în vigoare a legii pentru trecerea în corpul ofiţerilor de poliţie a agenţilor de poliţie care au dobândit o specialitate corespunzătoare cerinţelor postului în urma promovării unui concurs. Condiţiile în care va fi organizat şi susţinut acest concurs vor fi stabilite prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.

"Soluţiile propuse vin pe fondul constatării lipsei unui sistem educaţional orientat spre cultivarea valorilor şi aplicabilitatea informaţiilor transmise. Astfel, prin reconsiderarea bazei de recrutare a candidaţilor la admiterea în cadrul Academiei de Poliţie «Al. I. Cuza» Bucureşti şi permiterea accesului la programul iniţial de instruire a celor care deja au dobândit statutul de poliţist - dar într-un alt corp profesional - se urmăreşte pregătirea ofiţerilor de poliţie pentru dezvoltarea din perspectiva teoretică aprofundată a unor competenţe şi deprinderi deja manifestate în activitatea agenţilor de poliţie", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Ca noutate, proiectul prevede ca poliţistul să promoveze examenul pentru acordarea gradului profesional respectiv. În cazul chestorilor de poliţie, acesta trebuie să aibă cel puţin studii universitare de masterat, absolvite cu diplomă.

"Astfel, instituţia avansării în gradul profesional următor devine un veritabil instrument de motivare profesională, accentul fiind pus, în mai mare măsura, pe expertiza acumulată de poliţist pe perioada stagiului minim - dovedită de această dată pe baza rezultatului obţinut la examen, respectiv pe capacitatea acestuia de asimilare de noi competenţe prin sistemul formării profesionale continue", potrivit proiectului de lege.

În noul Statut vor creşte stagiile minime în grad, având în vedere vârsta standard de pensionare instituită pentru poliţişti prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

De asemenea, poliţiştii recrutaţi prin instituţii de formare profesională ale MAI sau care formează personal pentru nevoile ministerului se numesc în funcţii de execuţie numai în structurile MAI cu atribuţii directe în prevenirea, descoperirea şi cercetarea infracţiunilor sau respectarea ordinii şi liniştii publice, urmând ca în primii trei ani de la intrarea în profesie raporturile de serviciu să nu le poată fi modificate decât în cadrul aceleiaşi unităţi, cu respectarea specialităţii sau a profilului de muncă, exceptând situaţiile de reorganizare a unităţii.

Ofiţerii de poliţie trebuie să aibă gradul profesional minim de inspector principal de poliţie, iar agenţii de poliţie gradul profesional minim de agent-şef adjunct de poliţie. Prin exceptie, în anumite unităţi din cadrul aparatelor centrale stabilite prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor pot fi numiţi poliţişti care deţin grade profesionale inferioare celor de inspector principal de poliţie sau, după caz, agent şef adjunct de poliţie.

De asemenea, noul Statul al poliţistului instituie norme care privesc reconsiderarea "dreptului bănesc", respectiv compensaţia pentru chirie, prin instituirea a două forme de sprijin pentru poliţistul care nu beneficiază de un spaţiu locativ în unitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel, poliţiştii vor avea dreptul la compensaţie pentru chirie, fiindu-le decontată chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii sau la decontarea cheltuielilor de transport în cazul celor care fac naveta între localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi localitatea unde se află sediul unităţii.

În cazul poliţistului împuternicit pe o funcţie de conducere în altă localitate, soţul sau soţiei acestuia va beneficia de indemnizaţia lunară de întreţinere.

Noul Statut prevede că mutarea poliţistului dispusă necondiţionat de obţinerea acordului acestuia se face pentru protecţia sa, în situaţiile şi condiţiile prevăzute de legislaţia din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în cazul mutării temporare în interesul serviciului pe o perioadă care nu poate depăşi trei luni într-un an calendaristic, într-o unitate aflată în aceeaşsi localitate.

De asemenea, proiectul de lege elimină posibilitatea mutării cadrelor militare şi a poliţiştilor între structurile de poliţie şi militare şi reglementează cazurilor în care suspendarea raportului de serviciu al poliţistului intervine de drept sau la initiaţiva acestuia.

Noul Statut al poliţistului va intra în vigoare în termen de nouă luni de la data publicării în Monitorul Oficial, MAI justificând acest termen prin necesitatea asigurării cadrului normativ subsecvent legii, care presupune adoptarea unor hotărâri ale Guvernului şi emiterea de ordine ale ministrului Administraţiei şi Internelor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţii pot deveni ofiţeri de poliţie prin absolvirea cu licenţă a cursurilor Academiei.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agenţii pot deveni ofiţeri de poliţie prin absolvirea cu licenţă a cursurilor Academiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei