Ministerul Muncii va începe o analiză a pieţei muncii şi o acţiune de consultare a firmelor private pentru corelarea formării profesionale cu piaţa muncii, astfel încât să fie formate persoane "exact" în meseriile de care este nevoie la nivel naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) există fonduri pentru programe de formare profesională, atât de la bugetul de stat, cât şi din surse europene.
"Este importantă formarea profesională, care ar trebui corelată cu piaţa muncii, cu locurile de muncă care sunt efectiv disponibile. Va trebui să formăm persoane exact în meseriile de care este nevoie, pentru a putea avea şi o finalitate, adică să formăm şi să şi angajăm. Există bani pentru această formare profesională la ANOFM, veniţi de la bugetul de stat, şi există şi o axă pe fonduri europene, special pentru formarea profesională. În ceea ce priveşte formarea profesională, ar trebui făcută o analiză a pieţei muncii şi ar trebui consultaţi toţi cei implicaţi, şi mă refer la firme private, la ONG-uri, care angajează, să avem în vedere solicitările lor. Ministerul Muncii este interesat de crearea de locuri de muncă. Ne dorim să consultăm mediul privat, să avem această formare profesională efectiv pe locurile de muncă care pot fi create, pentru a avea o finalitate după formare, adică angajarea persoanelor", a spus Ivăşchescu.
Întrebat dacă Ministerul Muncii va iniţia o astfel de consultare a mediului privat, Ivăşchescu a răspuns: "Da, ne dorim să consultăm mediul privat, ne dorim să avem această formare profesională".
Secretarul de stat în Ministerul Muncii a participat, joi, la Cluj-Napoca, la conferinţa internaţională cu tema "Proiecte internaţionale de modernizare a Serviciilor Publice de Ocupare: schimb de bune practici", organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.
Manifestarea se desfăşoară sub egida Centrului Regional pentru schimb de experienţă şi bune practici al Serviciilor Publice de Ocupare din Sud-Estul Europei (CPESSEC) şi reuneşte reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Serviciilor Publice de Ocupare din 15 state europene.