Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 sep 2011 - Anul XVI, nr. 206 (4804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eckstein: Motivul demisiei mele de la Cotroceni - diferendul de opinie privind Roşia Montană

Joi, 1 Septembrie 2011 (13:07:42)

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că a demisionat din această funcţie şi că preşedintele Traian Băsescu i-a acceptat demisia, motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Roşia Montană.

"Am discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi l-am anunţat verbal despre demisia mea din funcţia de consilier prezidenţial, iar dânsul a acceptat această demisie. Luni voi depune în scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la bază punctul meu de vedere exprimat în legătură cu investiţia de la Roşia Montană, care nu coincide cu cea a preşedintelui Traian Băsescu. Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, ori în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia", a declarat pentru MEDIAFAX Peter Eckstein Kovacs.

Peter Eckstein Kovacs este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat în ultima perioadă cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului de acolo.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a fost la Roşia Montană, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation, cu autorităţile locale şi cu opozasnţii proiectului. El s-a declarat un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa şi recomandându-le reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

După ce a vizitat cariera, Băsescu a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

La rândul său, Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană.

După ce a semnat protestul, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei că s-a raliat demersului pentru că, în opinia sa, investiţia de la Roşia Montană este una păguboasă pentru România.

"Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează împotriva, investiţiei, să îi zicem aşa, de la Roşia Montană. Este o poziţie de a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană." a spus Eckstein-Kovacs.

Ulterior, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Cârnic ca monument protejat până când nu se va lămuri participarea statului în firma care va face exploatarea la Roşia Montană, el adăugând că Peter Eckstein-Kovacs trebuie să-şi lămurească poziţia.

"Eu nu mă ocup de hârtiile pe care le semnează domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte. Dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte. Domnul Eckstein este în cunoştinţă de cauză: nu eu am semnat avizul de descărcare de sarcină arheologică, este primul pas într-adevăr în ceea ce priveşte responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Naţională de Arheologie a aprobat în unanimitate şi eu, în aceste condiţii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la sută, sau cât se poate de mult din patrimoniul cultural construit şi arheologic, pentru că asta este responsabilitatea mea. Dar următorul pas nu l-am făcut, nu am semnat, şi asta trebuie să semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta înseamnă o protecţie sporită, foarte puternică şi în acest moment Muntele Cârnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit, în 6 ianuarie 2009, pe Peter Eckstein Kovacs în funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eckstein: Motivul demisiei mele de la Cotroceni - diferendul de opinie privind Roşia Montană.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eckstein: Motivul demisiei mele de la Cotroceni - diferendul de opinie privind Roşia Montană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei