Preşedintele Traian Băsescu a atenţionat, joi, la reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti, că reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) din ambasade în prezent sunt "cam freelanceri", el cerând ca în prima şedinţă de Guvern să se dea hotărâre privind subordonarea acestora.
"Nevoia ne obligă şi nu numai nevoia, dar şi văzând ce fac alţii la Bucureşti, nevoia şi realităţile pe care le generază alte state ne obligă să începem să dezvoltăm o diplomaţie economică. N-aş vrea să plecaţi înapoi la post fără să fiţi înarmaţi măcar cu o informare legată de principalele obiective de investiţii disponibile pe piaţa românească şi să încercaţi să atrageţi investitori, prezentându-le oportuniăţile de investiţii", a declarat Traian Băsescu.
El a atenţionat asupra raporturilor de subordonare ale reprezentanţilor Ministerului Economiei faţă de ambasadori.
"N-aş vrea ca în continuare să existe ruptura între cei delegaţi de Ministerul Economiei şi factorul politic al ambasadei. Acest lucru trebuie rezolvat.
Ministerul Economiei trebuie să înţeleagă, şi dacă nu, o reglementăm săptămâna viitoare printr-un act normativ, că reprezentanţii său sunt subordonaţi ambasadorilor. La prea multe ambasade când ajung aflu că reprezentanţii Ministerului Economiei sunt un soi de freelanceri care nu raportează, nu au nicio treabă cu ambasadorul. Acest lucru trebuie să înceteze imediat, iar ambasadorul să devină responsabil inclusiv pentru activitatea acestor delegaţi, altfel plătiţi ca personal diplomatic şi cu toate drepturile de diplomaţi, dar cam freelanceri, aşa... se ocupă nu ştiu exact de ce. Acest lucru trebuie tratat în prima şedinţă de Guvern prin hotărâre legat de subordonarea acestor reprezentanţi ai Ministerului Economiei în ambasade", a adăugat şeful statului.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a reiterat, miercuri, necesitatea organizării unui proces de recrutare a MAE, dar şi a unei decizii a Ministerului Economiei referitor la apartenenţa reţelei de ataşaţi economici.
"Sper ca Ministerul Economiei să decidă odată sau să propună mai exact primului-ministru dacă reţeaua de consilieri economici rămâne acolo sau trece la MAE pentru că într-adevăr este nevoie rapid de mai mulţi oameni, poate dintr-o nouă generaţie, şi totodată de o restructurare a sistemului în care funcţionează reprezentarea intereselor noastre comerciale globale", a spus Baconschi.