Costurile etapei de dezvoltare şi producţie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagră vor fi cuprinse între 3 şi 10 miliarde dolari, dacă faza de explorare se va încheia cu succes, a declarat Ian Fischer,şeful subdiarei grupului american Exxon Mobil implicată în proiect alături de OMV Petrom.
"Dacă avem succes şi vom dori să intrăm în faza de producţie, acum fiind în etapa de explorare, costurile vor fi între 3 şi 10 miliarde de dolari", a declarat Ian Fischer, managing director al companiei ExxonMobil Exploration and Production România, parte a celui mai mare grup petrolier listat din lume.
Prezent la o conferinţă pe tema combustibililor, el a afirmat că etapa actuală, de explorare, necesită consturi ridicate, şi a precizat că nivelul investiţiei pentru forajul unei sonde se ridică la 150 milioane de dolari.
Prima sondă de explorare ar putea fi forată la finele acestui an sau la începutul anului viitor, conform sursei citate.
Perioada în care OMV Petrom (SNP) are drept de explorare în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre a fost prelungită la finele lunii iulie, de către Guvern, cu cinci ani.
De asemenea, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat miercuri că ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme anul viitor, licenţe de explorare a şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră.
Printre companiile care caută petrol şi gaze în Marea Neagră se află OMV Petrom, Exxon Mobil, Lukoil şi Petro Ventures Europe.
OMV Petrom este listată la BVB şi este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Printre ceilalţi acţionari se numără Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, şi Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%
Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.