Chiriile locuinţelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmează să fie construite în următorii ani de stat în parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri şi asigurările, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie
"Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri, precum şi cheltuielile generate de asigurarea acestora. Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă", se arată în proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea programului "Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat".
În ultimele luni, câştigul salarial mediu nominal net pe economie a fost aproape de 1.500 de lei.
Chiriile ANL nu sunt stabilite în prezent prin Hotărâre de Guvern, ci sunt fixate de autorităţile publice locale.
Totodată, ANL va încasa în avans o garanţie în cuantum egal cu valoarea unei chirii lunare, pentru acoperirea eventualelor prejudicii produse prin distrugeri cauzate locuinţei, dar şi pentru denunţarea unilaterală, de către chiriaş, a contractului de închiriere înainte de expirarea acestuia.
Sumele obţinute din chirii vor fi utilizate de ANL atât pentru finanţarea construcţiilor a noi locuinţe, cât si pentru acoperirea cheltuielilor generate de administrarea apartamentelor rămase neocupate.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, statul alocă acestui program, pentru anul în curs, 6,45 milioane de lei. Programul are finanţare zero de la stat în următorii doi ani, pentru ca în 2014 şi 2015 finanţarea de la buget să se ridice la 21,5 milioane de lei anual.
Potrivit unui calculul estimativ al MDRT, cheltuielile de construcţie vor fi de 450 de euro metrul pătrat, inclusiv TVA.
Costurile serviciilor de proiectare care revin ANL (studii de fezabilitate, studii de fundamentare a deciziei de concesionare, documentaţii de atribuire a contractelor) costă, pentru 1.000 de apartamente, 1,5 milioane de euro, inclusiv TVA.
În acest caz, pentru o durată a contractului de concesiune de 20 ani, din care construcţia durează doi ani, valoarea servicii proiectare şi lucrări de construcţii-montaj care revin investitorului privat este 40 milioane de euro, inclusiv TVA.
"Cheltuielile aferente investiţiilor suportate de la bugetul local nu pot fi estimate în această etapă", se arată în proiect.
Locuinţele vor fi construite pe amplasamente puse la dispoziţia ANL de către autorităţile publice locale şi centrale, care au obligaţia de a realiza, pe cheltuială proprie, evaluarea terenului şi a construcţiilor.
Beneficiarii direcţi ai locuinţelor sunt toate categoriile de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-şi închiria sau achiziţiona o locuinţă.
Lucrările de viabilizare şi dotările tehnico-edilitare vor fi asigurate de către autorităţile publice locale sau de către investitori, în conformitate cu contractele încheiate de ANL cu unităţile administrativ-teritoriale şi investitorii privaţi. ANL se va ocupa de procedura de atribuire a contractului de concesiune numai după începerea lucrărilor de viabilizare şi tehnico-edilitare.
Implementarea şi derularea programului se va realiza prin încheierea contractelor de concesiune lucrări publice. Prin această procedură se transferă responsabilitatea generală pentru realizarea investiţiei către un investitor privat, ANL asigurând finanţarea structurării economice, tehnice si juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare şi a
documentaţiilor de atribuire a contractelor.
ANL răspunde de îndeplinirea tuturor etapelor necesare procedurii de achiziţie publică şi atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, în general, de circa 20 ani.
Conform datelor centralizate de MDRT, numărul de solicitări pentru obţinerea unei locuinţe în regim de închirere depăşeste 100.000, acestea fiind formulate atât de tineri cu vârsta de până la 35 de ani, cât si de alte categorii de persoane. Începând cu anul 2001 au fost construite circa 28.000 de apartamente pentru tineri, număr insuficient faţă de cerere.