Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune că Azomureş va avea în circa două luni o autorizaţie de mediu revizuită,care să prevadă proceduri de urmat în cazul unor depăşiri frecvente ale valorilor admise de amoniac în aer, legislaţia permiţând suspendarea activităţii sau a autorizaţiei de funcţionare
Ministrul Mediului a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Azomureş, combinat producător de îngrăşăminte chimice, reprezintă o problemă foarte importantă pentru locuitorii din Târgu Mureş, din cauza poluării cu amoniac, el precizând că în acest an combinatul a primit şase amenzi din acest motiv şi numai în ultimele două săptămâni analizorul automat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş a înregistrat valori şi de şase ori mai mari decât maxima admisă de lege, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Borbely a anunţat că, în aproximativ două luni, combinatul Azomureş va avea o autorizaţie de mediu revizuită, care să prevadă procedurile de urmat în cazul unor depăşiri frecvente ale maximelor admise de amoniac în aer, legislaţia în vigoare permiţând suspendarea de activitate sau chiar suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
Totodată, în circa două săptămâni, analizorul automat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş şi cel aparţinând combinatului vor trebui sincronizate, astfel încât reprezentanţii APM Mureş şi cei de la combinat "să aibă un fel de procedură comună, de a nu arăta cu degetul unul la alţii", pentru că, deşi ambele analizoare sunt omologate, există măsurători ale gradului de poluare diferite.
"Trebuie să le punem cap la cap şi în lumea IT şi a internetului cred că se poate rezolva", a spus Borbely.
El a adăugat că în autorizaţia revizuită, pe lângă elementele legate de investiţii pe care şi le-a asumat combinatul, va apărea procedura de urmat în cazul în care va persista poluarea şi vor fi depăşiri frecvente ale maximelor premise de lege.
"Vreau să vă spun că, dacă vor fi frecvente depăşiri, noi, pe lângă aceste amenzi, putem merge conform legislaţiei în vigoare cu suspendare temporară de activitate şi în ultimă fază poate să se meargă până la suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Ne enervează când există ceaţă şi condiţii atmosferice care favorizează apariţia acestui fenomen într-adevăr dificil de contracarat", a spus Borbely.
El nu a putut preciza cât de mari trebuie să fie depăşirile şi cât de multe cazurile de poluare pentru a se dicta astfel de măsuri.
Comisarul general al Gărzii de Mediu, Abos Gabor, a spus că, potrivit legii, depăşirile maximelor admise sunt considerate nerespectări ale autorizaţiei de mediu, fiind la latitudinea reprezentaţilor Ministerului Mediului să decidă măsuri mai drastice decât amenzile, în funcţie de pericolul reprezentat de poluare.
Totodată, ministrul Borbely Laszlo a spus că el s-a implicat încă de la preluarea mandatului în rezolvarea problemei reprezentate de combinatul Azomureş, căzând de acord cu conducerea unităţii că se va face o autorizaţie de mediu revizuită, întrucât cea din 2007 "a fost generoasă în legătură cu unele investiţii, care au fost împinse până în 2015".
De asemenea, a fost agreat un grafic privind unele investiţii urgente, care să reducă pe cât posibil poluarea, iar Azomureş l-a respectat, a subliniat el.
"Oricâte investiţii s-ar face la combinat, nu putem reduce acest miros câteodată înţepător până la a dispărea, din păcate. Dânşii până acum s-au achitat de acele investiţii prevăzute în portocolul din iunie anul trecut, de 1,3 milioane de euro - în primă fază au înălţat coşul (de la staţia NPK - n.r.) cu 30 de metri, ajungând la 110 metri, fac măsurători în mai multe zone ale combinatului şi avem acest laborator ambulatoriu care măsoară de o vreme încoace instantaneu şi când dorim noi, tot timpul, depăşirile. Totodată, mai există o investiţie prevăzută, în jur de 23-24 de milioane de euro, care trebuie finalizată până la sfârşitul anului 2011. Noua autorizaţie revizuită - în două luni cred că se poate da, suntem în fază finală şi vor fi prevăzute toate aceste elemente", a conchis Borbely.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a anunţat, marţi, că a sesizat Garda de Mediu asupra poluării cu amoniac a aerului, în zona combinatului Azomureş, în ultimele două zile, unitatea fiind amendată din acelaşi motiv chiar în cursul săptămânii trecute.