Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, afirmă pe blog că modelul românesc de guvernanţă este rudimentar şi depăşit, iar guvernanţii români "au eşuat lamentabil în a anticipa" actuala criză economică.
"Iluzia că această criză trece şi ne revenim «natural» fără reclădirea din temelii a sistemului politic, a modelului de guvernanţă şi a modelului economic s-a risipit. Trebuie să recunoaştem aceste deficienţe structurale şi să le îndreptăm cât nu e prea târziu. Dacă nu facem asta, poate vom relua creşterea, dar cu siguranţă nu ne vom dezvolta", scrie Geoană.
Potrivit preşedintelui Senatului, modelul românesc de guvernanţă este rudimentar şi depăşit. "În România, guvernanţii au eşuat lamentabil în a anticipa această criză. Nu acesta a fost însă cel mai grav lucru. Cel mai grav a fost faptul că nu au avut un set clar de priorităţi (ce facem?), apoi că nu au avut un set clar de instrumente (cu ce facem?) şi apoi că nu au avut un set clar de proceduri (cum facem?). Modul în care Guvernul s-a comportat în faţa crizei a semănat cu situaţia în care casa a luat foc, iar pompierii trag fiecare de câte un capăt al furtunului", afirmă Geoană.
El susţine că neştiinţa sau lipsa de experienţă nu constituie scuze, ci factori agravanţi. "Aportul de competenţă externă - FMI, BM, UE - nu compensează lipsa de competenţă internă şi, mai ales, inadecvarea obiectivelor politice ale managerilor naţionali ai crizei la soluţiile ieşirii din criză. Managerii externi nu au fost aleşi de nimeni şi nu au responsabilitatea guvernării delegată de către cetăţenii români", scrie social-democratul.
De asemenea, el susţine că modelul economic bazat pe industrii care nu sunt productive, export de forţă de muncă ieftină şi menţinerea a 40% din populaţie în mediul rural -aducând 7-9% din PIB - este nesustenabil. Geoană mai afirmă că sistemul politic şi clanurile politico-economice reprezintă principalul obstacol în calea dezvoltării, al traversării solidare a perioadelor dificile şi a distribuţiei creşterii economice pentru toată populaţia.
Parlamentarul adaugă că folosirea integrală a pieţei interne este obligatorie. Fostul ministru scrie că dependenţa exclusivă de pieţele vestice ne leagă de crizele de acolo. "Schimbările bruşte şi importante în economia internaţională activează deficienţele structurale ale economiei româneşti", se arată în postarea acestuia.
De asemenea, Mircea Geoană afirmă că simpla apartenenţă la UE nu aduce de la sine convergenţă şi nu reduce decalajele cu celelalte state membre. "Nu toate crizele sunt ciclice. Cea pe care o traversăm este o criză structurală a economiilor dezvoltate şi a «periferiilor» acestora, cum este România", scrie Geoană.
Potrivit acestuia, disciplina macroeconomică este indispensabilă şi trebuie făcute "provizii" în vremuri bune pentru cele grele, iar dependenţa exclusivă de capital străin şi absenţa unui capital autohton robust sunt riscante în astfel de momente.