Popularitatea etnobotanicelor în România a fost relativ scăzută până în prima parte a anului 2010, cei mai interesaţi de astfel de droguri legale fiind ieşenii, clujenii şi bucureştenii, relevă un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
Reprezentanţii instituţiei au făcut o cercetare a riscurilor generate de drogurile legale, incluzând şi "dimensiunea online a fenomenului".
"În anul 2008 se observă un interes timid pentru etnobotanice, un vârf de interes fiind înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoară tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011", se arată într-un comunicat al ANA dat publicităţii luni.
Angajaţii instituţiei, alături de alte ONG-uri partenere în acest proiect, au monitorizat conţinutul mai multor surse de informaţii online - site-urile care vând etnobotanice, interogările făcute pe motoarele de căutare, forumurile şi reţelele sociale pe care se discută despre etnobotanice.
"Cele mai multe căutări (legate de etnobotanice - n.r.) sunt din Iaşi, Cluj şi Bucureşti", susţin reprezentanţii ANA.
Cei de la ANA mai afirmă că scăderile şi revenirile interesului pentru etnobotanice "corespund temporal cu anumite măsuri legislative de punere sub control a unor substanţe de tip droguri legale".
Un alt studiu al dimensiunii online a fenomenului etnobotanicelor, făcut în 2009 de Observatorul European de Monitorizare a Drogurilor şi Adicţiilor, reuşea să identifice magazinele online care vindeau droguri uşoare. Conform acelui studiu, peste o treime dintre aceste magazine, 37 la sută, se aflau în Marea Britanie, în timp ce în România erau localizate doar şapte la sută dintre cele identificate.