Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 19 aug 2011 - Anul XVI, nr. 195 (4793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc aşteaptă ca specialiştii să-i spună dacă e nevoie de acordul CE pentru proiectul Roşia Montană

Vineri, 19 August 2011 (18:57:59)

Premierul Emil Boc a reafirmat, vineri, că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spun dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

"Am declarat de mai mult ori că nu sunt un fan al acestui proiect din mai mult motive. Printre motivele invocate este şi acela că, după părerea mea, beneficiul statului încă nu este suficient în cadrul proiectului pe care îl are în momentul de faţă negociat statul român cu întreprinzătorii şi, cu siguranţă, aici ar tebui revăzut, după cum aştept şi alte concluzii pe ceea ce înseamnă componenta de mediu şi mă voi pronunţa după ce voi avea aceste date", a spus Boc.

Întrebat dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea unui astfel de proiect, primul ministru a afirmat că "aşteaptă să îi spună specialiştii" acest lucru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de la Roşia Montană trebuie să respecte cele mai bune practici europene în ceea ce priveşte mineritul pe bază de cianuri, pentru avizarea sa nefiind necesar vreun aviz special din partea Comisiei Europene.

"Conform prevederilor şi directivelor UE şi ale Convenţiei de la Espoo, nu ne trebuie un aviz special din partea Comisiei Europene, ci trebuie doar să aplicăm aceste prevederi (etapele speciale de avizare, n.r.)", a spus ministrul Mediului.

Borbely a făcut o serie de precizări referitoare la politica reprezentanţilor Comisiei Europene faţă de proiectele miniere pe bază de cianuri.

"În legătură cu atitudinea Comisiei Europene privind tehnologia cianurii, deşi există o rezoluţie a Parlamentului European în care acesta cere Comisiei Europene să analizeze această procedură şi să vină cu o propunere de tehnologii mai bune, în momentul de faţă - şi am vorbit de două ori cu Janez Potočnik, comisarul pentru mediu - Comisia are următorul punct de vedere: până nu vor fi găsite tehnologii mai bune decât cea cu cianură - şi în momentul de faţă nu există - trebuie ca statele, în avizarea acestui gen de proiecte, să ceară şi să aplice permanent cele mai bune practici", a declarat Borbely pentru MEDIAFAX.

Referindu-se la ce înseamnă de fapt "cele mai bune practici" în mineritul cu cianuri, ministrul a povestit că a fost în Suedia, "o ţară care are mare grijă de mediu", unde a vizitat o astfel de mină. "Acolo ei au un sistem închis prin care reduc în aşa măsură concentraţia de cianuri încât, atunci când apele reziduale ajung în lacul de acumulare, aceste substanţe nici măcar nu mai pot fi măsurate", a explicat ministrul, spunând că a cerut investitorului de la Roşia Montană să aplice "un sistem similar".

"Eu am cerut două chestiuni: să reducă procentul de cianură până la un nivel care să nu mai fie poluant pentru natură şi să dea banii pentru renaturare, aproximativ 160 de milioane de dolari, în primii ani de exploatare şi nu în ultimii. Investitorul a fost, în principiu, de acord cu ambele solicitări, rămâne să le discutăm punctual, concret", a adăugat Borbely.

Oficialul guvernamental a ţinut să precizeze că toate cele stabilite "vor fi trecute" în avize, astfel încât să existe mecanisme de sancţionare în cazul în care înţelegerile nu sunt respectate.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a aminitit că încă de la începutul mandatului a anunţat că va propune Guvernului o hotărâre prin care să se acorde acordul de mediu pentru acest proiect numai în cazul în care va avea siguranţa că investitorul "va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul".

Comitetul de Analiză Tehnică a proiectului minier de la Roşia Montană mai are de analizat doar două capitole din studiul de impact asupra mediului prezentat de investitor, a precizat Borbely.

El a evitat să estimeze când ar urma ca ministerul pe care-l conduce să anunţe decizia la care a ajuns în urma analizei proiectului.

În 2 august, premierul Emil Boc declara, la postul public de televiziune, că Guvernul aşteaptă opinia specialiştilor asupra proiectului Roşia Montană înainte de a lua o decizie privind această investiţie. Boc a ţinut să precizeze atunci că, personal, nu este un "fan" al proiectului şi că actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, "ar trebui rediscutat". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc aşteaptă ca specialiştii să-i spună dacă e nevoie de acordul CE pentru proiectul Roşia Montană.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc aşteaptă ca specialiştii să-i spună dacă e nevoie de acordul CE pentru proiectul Roşia Montană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei