Statul va sprijini financiar producătorii de legume, pentru a compensa efectele crizei cauzate de bacteria E-coli, cu 3,75 milioane de euro, plăţile urmând a fi făcute până pe data de 15 octombrie, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Sprijinul se acordă producătorilor agricoli pentru compensarea pierderilor provocate, în perioada 26 mai - 30 iunie, de retragerea de pe piaţă a legumelor, de nerecoltare sau recoltarea înainte de coacere.
Resursele financiare prevăzute de proiectul de act normativ sunt în valoare totală de 3,7 milioane de euro şi se asigură de către Ministerul Agriculturii.
Beneficiarii sprijinului financiar au fost stabiliţi pe baza datelor centralizate de către APIA, care va face plăţile până cel târziu la data de 15 octombrie 2011.
Piaţa legumelor din Uniunea Europeană a traversat o criză fără precedent, ca urmare a izbucnirii, în Germania, a unei epidemii cauzate de bacteria cu potenţial letal Escherichia coli enterohemoragică (E-coli), care a fost asociată, într-o primă fază a cercetărilor, cu consumul anumitor legume proaspete.
Criza s-a declanşat pe data de 26 mai 2011, odată cu apariţia unor comunicate de presă, conform cărora originea epidemiei ar constitui-o castraveţii din Spania. Astfel, într-un timp foarte scurt, toţi producătorii de castraveţi din Uniunea Europeană au resimţit efectele crizei, atât pe piaţa internă, cât şi în relaţiile cu ţările terţe.
Repercusiunile crizei de pe piaţa castraveţilor s-au extins rapid şi asupra pieţei altor legume (tomate, dovlecei, salată, ardei graşi), provocând pierderi însemnate pentru statele membre mari producătoare.
După Spania, principalul stat membru afectat de criză, au urmat Italia, Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria.