CNAS rămâne autonomă, conform formulei convenite cu UDMR, astfel că această structură va fi în continuare ordonator de credite, iar şeful său va fi numit de către premier, dar se recunoaşte autoritatea ministrului Sănătăţii în aplicarea politicilor publice, a declarat Sever Voinescu pentru MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea democrat-liberală consideră că formula convenită cu UDMR în privinţa CNAS asigură funcţionarea Casei şi a Ministerului Sănătăţii păstrând autonomia CNAS şi coerenţa politicilor publice.
"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi păstrează în continuare autonomia, rămâne ordonator de credite, iar şeful Casei în continuare a fi numit de primul-ministru. Prin urmare, din punct de vedere funcţional, Casa îşi păstrează autonomia", a precizat Sever Voinescu.
Potrivit lui Voinescu, din punct de vedere al aplicării politicilor publice de sănătate "se recunoaşte, cum este firesc, autoritatea ministrului Sănătăţii în implementarea acestor politici".
"Astfel se va evita apariţia unor blocaje nedorite între Casă şi minister, aşa cum din păcate s-a întâmplat recent", a menţionat Voinescu.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că nu vrea să facă niciun comentariu privind trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii până nu va exista un document oficial în acest sens.
"Nu pot să comentez declaraţia UDMR referitoare la coordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către Ministerul Sănătăţii până nu există un document oficial în acest sens", a spus Lucian Duţă.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost creată în 1999 şi atunci era în subordinea Ministerului Sănătăţii. În 2006, prin Legea 95, ea a devenit autonomă şi a trecut în coordonarea Executivului.
În urmă cu un an, ministrul Sănătăţii Cseke Attila declara că va propune Guvernului trecerea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în subordonea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, instituţie care răspunde pentru politica de sănătate.
"Logic şi corect ar fi trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii. Spun asta pentru că Ministerul Sănătăţii răspunde pentru politicile naţionale de sănătate, dar fără pârghiile financiare, întrucât acestea sunt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", preciza atunci Cseke Attila
El mai spunea că degeaba ministerul încearcă să dezvolte politici cât mai aproape de nevoile pacientului dacă banii sunt la CNAS.
Potrivit ministrului Cseke Attila, preşedintele CNAS ar fi urmat să fie secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
UDMR îl propune pe Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, anunţă Uniunea, precizând că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens, respectiv ca CNAS să fie "coordonată" de Ministerul Sănătăţii.
"După demisia domnului Cseke Attila din funcţia de ministru al sănătăţii, Uniunea Democrată Maghiară din România îl propune pe domnul Ritli Ladislau în fruntea Ministerului", anunţă UDMR într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Conform sursei citate, "după consultările cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coaliţiei au ajuns la un consens, şi anume Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să fie coordonată de Ministerului Sănătăţii, pentru că în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu".
Uniunea Democrată Maghiară din România îi mulţumeşte încă o dată lui Cseke Attila pentru efortul şi munca depusă ca ministru şi are convingerea că reformele iniţiate de acesta în sistemul sanitar vor fi continuate.
Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat încă din 8 august că Ritli Ladislau ar putea fi nominalizat de UDMR pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, după demisia lui Cseke Attila. Ritli Ladislau a fost propus pentru conducerea Ministerului Sănătăţii de către organizaţia Bihor a UDMR.
Ritli Ladislau declara atunci pentru MEDIAFAX că, dacă va fi numit în funcţie, priorităţile sale vor fi continuarea proiectelor începute de Cseke Attila, normalizarea relaţiei dintre minister şi CNAS, precum şi îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar.