Medicul Ritli Ladislau, propus de UDMR pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, afirmă că "dacă preşedintele României a acceptat nominalizarea" sa acceptă şi el oferta, menţionând că va continua proiectele începute de predecesorul său, Cseke Attila.
"Deseară (miercuri seară - n.r.) trebuie să ajung la Bucureşti în legătură cu preluarea ministerului şi, evident, dacă preşedintele României a acceptat nominalizarea mea, accept şi eu oferta de a exercita această funcţie. Despre raporturile dintre minister şi Casa Asigurărilor de Sănătate ştiu doar că aceasta urmează să fie coordonată de către minister, dar nu cunosc alte detalii decât că probabil această coordonare se va face la nivelul unui secretar de stat din minister", a declarat dr. Ritli Ladislau.
El a menţionat că va continua proiectele începute de predecesorul său, Cseke Attila, urmând să acorde atenţie specială pentru descentralizarea sistemului.
"Consider că trecerea spitalelor în grija comunităţilor locale a fost un lucru bun şi comunităţile trebuie încurajate să se ocupe de spitale, pentru că ele ştiu cel mai bine ce nevoi există la nivel local", a spus Ritli.
UDMR îl propune pe Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, anunţă Uniunea, precizând că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens, respectiv ca CNAS să fie "coordonată" de Ministerul Sănătăţii.
"După demisia domnului Cseke Attila din funcţia de ministru al sănătăţii, Uniunea Democrată Maghiară din România îl propune pe domnul Ritli Ladislau în fruntea Ministerului", anunţă UDMR într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Conform sursei citate, "după consultările cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coaliţiei au ajuns la un consens, şi anume Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să fie coordonată de Ministerului Sănătăţii, pentru că în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu".
Uniunea Democrată Maghiară din România îi mulţumeşte încă o dată lui Cseke Attila pentru efortul şi munca depusă ca ministru şi are convingerea că reformele iniţiate de acesta în sistemul sanitar vor fi continuate.
UDMR precizează că Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative. S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.
Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.
Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.
Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat încă din 8 august că Ritli Ladislau ar putea fi nominalizat de UDMR pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, după demisia lui Cseke Attila. Ritli Ladislau a fost propus pentru conducerea Ministerului Sănătăţii de către organizaţia Bihor a UDMR.
Ritli Ladislau declara atunci pentru MEDIAFAX că, dacă va fi numit în funcţie, priorităţile sale vor fi continuarea proiectelor începute de Cseke Attila, normalizarea relaţiei dintre minister şi CNAS, precum şi îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar.
"Pentru că sunt clinician, mă întâlnesc zilnic cu pacienţii şi, din acest motiv, ştiu foarte bine ce trebuie făcut, din partea cealaltă a lanţului de factori care compun sistemul sanitar", declara Ritli Ladislau.
Ritli spunea că l-a susţinut pe ministrul demisionar Cseke Attila, astfel încât va continua proiectele începute de acesta, dar va încerca şi să îmbunătăţească relaţia dintre minister şi CNAS, în scopul creşterii finanţării sistemului.
"L-am susţinut pe domnul Cseke, pentru că am fost încântat de multe dintre măsurile pe care acesta le-a luat, în special de cele care au vizat descentralizarea sistemului şi trecerea unor decizii în mâna autorităţilor locale. Ca urmare, trebuie să continuu foarte multe dintre aceste proiecte. Pe de altă parte, dacă voi fi numit la conducerea Ministerului, voi încerca să îmbunătăţesc finanţarea sistemului medical, împreună, desigur, cu ceilalţi factori politici, pentru că aceasta este o decizie politică. Ştiu că este monoton de spus, dar acesta este adevărul, căci cei care răspund de acest domeniu, dacă nu au şi instrumente financiare pentru îmbunătăţirea sistemului, nu reuşesc să-l modernizeze. În fine, aş vrea să se normalizeze relaţia cu CAS, această relaţie trebuie să fie una normală, de colaborare, nu de antagonism", mai declara Ritli Ladislau.