Proiectele europene contractate de autorităţile locale pentru care Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a acordat prefinanţarea de mai mult de şase luni dar care nu au început efectiv vor rămâne fără două treimi din sumele primite de la Guvern, a avertizat, miercuri, ministrul Laszlo Borbely.
"Avem cinci proiecte cu fonduri europene, toate pe deşeuri şi pe ape, la care s-au împlinit deja şase luni de când am acordat prefinanţarea. Le-am dat termen să înceapă cheltuielile efective până la 1 septembrie. După această dată am decis să retragem două treimi din banii acordaţi deja ca prefinanţare. Şi asta doar într-o primă fază", a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Cele mai multe probleme, potrivit ministrului, sunt cele legate de stabilirea regimului juridic al terenurilor pe care ar urma să fie amplasate aşa-numitele deponeuri - gropi de tranzit pentru gunoiul colectat de operatori.
"Avem 19 proiecte nefinalizate pe axa destinată gestionării deşeurilor, din care patru-cinci au probleme mai mari. În rest, suntem în grafic în ceea ce priveşte contractarea prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, ba chiar suntem în avans faţă de alocările pentru 2011", a spus ministrul.
Ministrul a făcut aceste declaraţii cu ocaziia semnării unui protocol pentru implementarea unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 73,5 milioane de euro. Cu aceşti bani va fi ecologizat sistemul de termoficare din judeţul Vâlcea. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prezent la semnarea protocolului, a declarat că 56,36 de milioane de euro pentru acest proiect sunt bani europeni şi cofinanţarea statului român, 2,97 la sută fiind contribuţia Consiliului Judeţean iar restul TVA.
"Scopul meu este să contribui la atragerea cât mai multor bani europeni în proiecte pentru România", a asigurat, din nou, Borbely.