Uniunea Sindicatelor Îmbunătăţiri Funciare pichetează, începând de miercuri, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru neplata salariilor de la sfârşitul lunii mai, informează, marţi, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa".
Salariaţii de la Îmbunătăţiri Funciare, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit drepturile salariale de la sfârşitul lunii mai, vor picheta sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, începând de miecuri, între orele 11.00 - 15.00, la acţiune urmând să participe zilnic aproximativ o sută de angajaţi.
Sindicaliştii acuză Administraţia Naţională din Îmbunătăţiri Funciare RA că încălcă prevederilor Constituţiei şi ale Codului Muncii conform cărora, pentru munca prestată, fiecare salariat are dreptul la un salariu ce se plăteşte înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorului.
"Administraţia Naţională din Îmbunătăţiri Funciare RA este persoană juridică română, de interes public naţional, care administrează cu cei 5000 salariaţi amenajările de irigaţii, desecare, drenaj, lucrările de combatere a eroziunii solului şi apărare împotriva inundaţiilor. Restructurat ca o condiţie a unui împrumut de 80 milioane dolari, acordat României de Banca Mondială, aflat în monitorizarea FMI şi constrâns de politica agricolă comunitară, sectorul de îmbunătăţiri funciare este în pragul colapsului", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Sindicaliştii afirmă că situaţia este cu atât mai gravă cu cât România a fost şi este grav afectată de transformări climaterice ce au avut ca efect inundaţii, alunecări de teren, ruperi de diguri la Dunăre şi pe râuri interioare, eroziuni puternice ale solului, secetă.
De asemenea, deşi în Strategia fiscal bugetară pe perioada 2012 - 2014 Guvernul României şi-a propus ca obiective asigurarea securităţii alimentare, modernizarea şi extinderea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, adaptarea agriculturii la schimbările climatice Administraţia Naţională din Îmbunătăţiri Funciare RA va fi pusă în situaţia de a lua măsuri drastice precum: retragerea personalului de pe cei 2.199 kilometri de diguri, din care 1.100 km la Dunăre sau abandonarea celor 114 baraje pentru atenuarea viiturilor şi a celor 183 cantoane de apărare.
Sindicaliştii afirmă că instituţia va trebui să abandoneze şi lucrările din Balta Ialomiţei şi din Insula Mare a Brăilei (digul inelar cu o lungime de 150 kilometri ce protejează cele 11 localităţi din incintă de cei aproximativ trei metri de apă ce se află deasupra nivelului solului), precum şi 3.860 staţii de pompare de irigaţii şi de desecări.
În contextul actual, sindicaliştii nu exclud nici posibilitatea apariţiei de probleme în derularea unor contracte internaţionale.