Peste 25.000 de persoane au ajuns, până duminică după-amiază, la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, pentru a asista la slujbele oficiate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar credincioşii continuă să sosească, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că slujbele "vor culmina" în noaptea de duminică spre luni, fiind oficiate de înalţi ierarhi.
"Duminică fiind ultima zi a postului şi, practic, ziua care ne desparte de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, practic în această seară (duminică seara - n.r.) slujbele vor culmina şi prin intensitatea lor şi prin varietatea lor liturgică, prin slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului, care se va oficia la ora 22.00, pe altarul de vară din apropierea bisericii vechi. Mai devreme, slujbele vor începe la ora 18.00 cu Vecernia şi Litia, unde vor oficia episcopii prezenţi la acest eveniment, în frunte cu IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Icoana Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi aşezată în acest altar, unde se va face şi slujba de a doua zi şi apoi va fi oficiată slujba Prohodului, o slujbă unică şi foarte frumoasă, cu multă dragoste cântată şi întâmpinată de credincioşi", a spus Ivanov.
Conform sursei citate, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 2.00, se va înconjura biserica, cu icoana Maicii Domnului, slujbele încheindu-se cu cuvântul de învăţătură al episcopului Lucian Mic, de la Caranşebeş, invitat special la acest moment.
Luni dimineaţă, Liturghia va începe la ora 9.00 şi va fi oficiată, pe altarul amenajat afară, de şase ierarhi, în frunte cu IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
"Prin tradiţie, acest pelerinaj se leagă de icoana Maicii Domnului, care a lăcrimat în urmă cu trei secole, o icoană care are o vechime şi o istorie care se identifică cu istoria ortodoxiei ardelene. A fost pictată în 1681 de preotul Luca din Iclod, a avut un traseu interesant, a stat 70 de ani îngropată, apoi în timpul comunismului originalul nu s-a păstrat în biserică, probabil şi pentru a evita un pelerinaj de amploare, care ar fi contravenit acelor vremuri, ea fiind practic readusă în locul de unde a plecat în 1993", a explicat Ivanov.
Conform sursei citate, mănăstirea de la Nicula este de departe locul celui mai mare pelerinaj dedicat acestei sărbători, şi datorită acestei icoane făcătoare de minuni, dar şi faptului că ardelenii au o evlavie deosebită faţă de Maica Domnului.
"Această evlavie este un lucru uşor de observat şi din imnurile pe care le cântă. Încă s-a păstrat tradiţia pelerinajelor pe jos, din multe localităţi ardelene, este un mod de a aduce un prinos de jertfă şi în acest fel Sfintei Fecioare Maria. Este cea mai mare sărbătoare închinată Fecioarei Maria, deoarece, odată cu Adormirea Maicii Domnului, începe adevărata eră a Sfintei Fecioarei Maria pentru că, prin «adormire», noi toţi o câştigăm pe Fecioara Maria ca maică a tuturor", a spus Ivanov.
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj, Ilie Milici, a declarat corespondentului MEDIAFAX că numărul credincioşilor aflaţi duminică la Nicula este estimat la 25.000, urmând să sosească alte câteva mii de persoane.
De altfel, Poliţia, Jandarmeria, pompierii, dar şi medicii au luat măsuri suplimentare de protecţie. Astfel, peste 600 de poliţişti clujeni şi peste 200 de jandarmi vor fi în teren în această perioadă, pentru prevenirea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale. Ei asigură şi desfăşurarea traficului în condiţii normale.
Şi credincioşii greco-catolici organizează, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul tradiţional la Mănăstirea Nicula.
Preotul greco-catolic Patriciu Sălăjan, paroh la Nicula, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla propune şi în acest an credincioşilor să pornească pe urmele Fecioarei, într-un pelerinaj la Nicula.
"Pe dealurile din jurul localităţii Nicula, va răsuna imnul Maicii Domnului de la Nicula, «O Măicuţă Sfântă», compus în anul 1947 de călugărul greco-catolic preot Gavril Sălăgeanu şi devenit, de-a lungul timpului, imnul Bisericii Române Unite. Versurile lui au adus în sufletele credincioşilor greco-catolici multă mângâiere, mai ales în perioada de rezistenţă în clandestinitate şi teroare comunistă, când, cu credinţă, se rugau: «Nu lăsa Măicuţă / Să pierim pe cale, / Căci noi suntem fiii / Lacrimilor tale...». Cu nădejdea în suflet ca, prin recenta redeschidere a dialogului dintre bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică, să se apropie momentul în care şi pelerinii din Biserica Română Unită cu Roma vor putea să participe la celebrări greco-catolice în biserica Mănăstirii Nicula, şi în acest an locul de pelerinaj rămâne, ca şi în ultimii 20 de ani, biserica parohială din sat, având hramul Adormirea Maicii Domnului", a spus Sălăjan.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost realizată în 1681, de preotul Luca din Iclod. Potrivit tradiţiei, această icoană a Maicii Domnului cu Pruncul a lăcrimat 26 de zile, între 15 februarie şi 12 martie 1694, fiind făcătoare de minuni.