Preţul de vânzare a acţiunilor Petrom (SNP) a fost decis împreună cu preşedintele Traian Băsescu, fără însă ca la acel moment Guvernul să fie "cu apa la gură", a declarat, sâmbătă, premierul Emil Boc.
"Decizia a fost luată împreună cu preşedintele, dar nici atunci, ca şi acum, nu eram cu apa la gură", a spus Boc, aflat în China.
El a însă că, analizând situaţia actuală a economiei internaţionale, se pot ridica anumite semne de întrebare.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, la o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, după ce i s-a spus că o acţiune a companiei este acum cotată la 0,31 lei, că "începe să ne pară rău" că statul nu a vândut cu 0,33 lei pe acţiune,adăugând că trebuie "să aşteptăm vremuri mai bune".
Oferta de vânzare la bursă a 9,84% din acţiunile OMV Petrom, derulată în iulie, a eşuat deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri şi va fi reluată, probabil anul viitor.
Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România, preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu câteva zile înainte de sfârşitul ofertei a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu.
Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, cu 13% sub cotaţia bursieră a acţiunilor de la momentul respectiv, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la 26 iulie că a fost un eşec faptul că pachetul de 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu a fost vândut, dar că decizia de a nu vinde sub preţul cerut a fost una politică, un semnal că România nu este de vânzare la "preţ de scrap".
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Printre ceilalţi acţionari se numără Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, şi Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.