Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, afirmă că strategia fiscală a Guvernului pentru 2012 - 2014 nu va afecta ministerul său în niciun fel, dar că aceasta trebuie susţinută pentru că altfel nu vor mai exista fonduri suficiente la buget, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prezent, vineri, la Arad, pentru o vizită la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Igaş a fost întrebat de jurnalişti dacă strategia fiscală a Guvernului pentru 2012-2014 va afecta MAI, ministrul susţinând că nu se va întâmpla acest lucru.
"Strategia fiscală nu va afecta în niciun fel Ministerul Administraţiei şi Internelor. Practic, este o strategie pe care trebuie să o susţinem, pentru că altfel ne vom trezi mai târziu că nu vom avea fonduri suficiente să gestionăm bunul mers al ţării", a spus Igaş.
El a adăugat că nu crede că în structurile MAI vor urma alte reduceri de salarii în perioada următoare.
Ministerul Finanţelor a publicat, joi după-amiază, Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, document care include toate informaţiile prezentate anterior de MEDIAFAX privind sistarea până în 2014 a tichetelor de masă, angajărilor în sistemul public şi blocarea unor majorări ale unor pensii.
În forma prezentată de Ministerul Finanţelor, strategia prevede de asemenea că Guvernul va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă pentru angajaţii din instituţiile publice, va bloca acordarea de premii pentru bugetari şi va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru.
Guvernul va amâna cu doi ani, până în 2014, şi termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, justificând că alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013.
Guvernul va bloca până în anul 2014 şi majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale
Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.
Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.